Victor Borge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Victor Borge
Victor-Borge.jpg
Victor Borge in 1990
Født 3. januar 1909
København
Død 23. desember 2000 (91 år)
Greenwich
Gravlagt Mosaisk Vestre Begravelsesplads, Putnam Cemetery
Yrke klassisk pianist, entertainer, komiker, humorist
Nasjonalitet USA, Danmark
Utmerkelser Æreshåndværker

Victor Borge (født Børge Rosenbaum den 3. januar 1909 i København, død 23. desember 2000 i Greenwich i Connecticut) var en dansk-amerikansk pianist, komiker og underholdningsartist. Han ble berømt for sine humoristiske, musikalske én-mannsshow.

Borge ble utdannet ved Musikkonservatoriet i København og debuterte i 1927Tivoli. På 1930-tallet medvirket han i en rekke danske filmer og revyer. Med sin jødiske bakgrunn var han tvunget til å forlate hjemlandet da andre verdenskrig kom til Danmark. Via Sverige kom han til USA hvor han ble amerikansk statsborger i 1947. Her lærte han seg ifølge eget utsagn engelsk ved å gå på kino.

1950-tallet slo han igjennom som radioartist, etter hvert ble han berømt for sine særegne énmanns-show på scener i Las Vegas og på Broadway. Han opptrådte så lenge han levde, og turnerte over hele verden.

Et typisk Victor Borge-show var alltid sentrert rundt et flygel. Showene hans var i stor grad improvisert, ispedd Borges finurlige understatement-monolog og karakteristiske faste «stunts» (f.eks. å falle av pianokrakken). Selv om han var meget dyktig som musiker, spilte han sjelden et musikkstykke ferdig eller korrekt. Et typisk nummer kunne starte med at han begynte å spille et klassisk musikkverk, som så gradvis gled over i en populærmelodi, for eksempel «Happy Birthday». Deretter unnskyldte Borge seg med å ha fått utdelt feil noteark.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Victor Borge – sitater