Vandana Shiva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vandana Shiva
Dr. Vandana Shiva DS.jpg
Født 5. november 1952 (63 år)
Dehra Dun, Uttarakhand, India
Utdannelse Fysiker
Yrke Fysiker, forfatter, miljøaktivist, politiker,
Nasjonalitet India Indisk
Religion Hinduist
Utmerkelser Right Livelihood Award, Q1975046, Q1323284
Utdannelse University of Guelph, University of Western Ontario

Vandana Shiva (hindi: वन्दना शिवा; født 5. november, 1952 i Dehra Dun, Uttarakhand, India) er en indisk fysiker, økolog og aktivist. Hun vant den «alternative fredsprisen» Right Livelihood Award 1993. Shiva er leder for Research Foundation for Science, Technology and Natural Resource Policy i New Delhi, India. Før hun ble miljøaktivist var hun en av Indias fremste fysikere. Hun har skrevet en lag rekke bøker og vitenskaplige artikler. Shiva er og en av lederne for International Forum on Globalization, en organisasjon som overvåker og vil arbeide med følgene av globalisering, sammen med blant andre Ralph Nader.

I 1982 grunnla Shiva Research Foundation for Science, Technology and Ecology, noe som igjen førte til oppstarten på organisasjonen Navdanya.

Shiva har og argumentert for den nedarvede kunnskapen man kan finne i kulturen. Mye av dette er tanker hun bygger på sin hinduiske bakgrunn.

Viktige arbeidsområder[rediger | rediger kilde]

Shiva har, sammen med sine organisasjoner og andre samarbeidspartnere jobbet innen flere områder. De viktigste områdene er:

Jordbruk og genetikk[rediger | rediger kilde]

Vandana Shiva i Johannesburg i Sør-Afrika.

Shiva har i mange år kjempet mot genmodifisert mat, og jobbet for et økologisk og etisk forsvarlig landbruk.

Biologisk mangfold[rediger | rediger kilde]

Helt siden 1970-tallet har Shiva jobbet for det biologiske mangfoldet, og da særlig knyttet til jordbruksplanter. Hun har gått konkret til verks, og opprettet organisasjonen Navdanya for å jobbe med denne saken. Navdanya samler inn frø til «rene planter», det vil si planter som ikke er påvirket av genmodifisering. Shiva mener det er en sammenheng mellom biologisk mangfold, kulturelt mangfold og fri kunnskap, da de to sistnevnte vil dø uten det biologiske mangfoldet.

Kampanjer rettet mot Verdensbanken og WTO[rediger | rediger kilde]

Shiva har vært en viktig person i arbeidet som har blitt gjort av motstandere av verdensbanken og WTO, og hun har også blitt en person disse organisasjonen har tatt på alvor. På Verdensbanken og IMFs møte i Berlin i 1988 representerte hun naturen i et såkalt «folketribunal». Hun var så i styringsgruppen til Folkets forum, som var samlet samtidig med møtet Verdensbanken hadde i 1991.

Shiva har tatt initiativ til flere aksjoner rettet mot WTO i India, og da særlig aksjoner angående intellektuell eiendomsrett og jordbruk. Hun er leder i International Campaign on Food Rights, en organisasjon som kjemper for folks rett til sikker mat og til å vite hva man spiser.

Økologi og kjønn[rediger | rediger kilde]

Shiva har vært en forkjemper for kvinners rettigheter, og for deres problemer i møte med et stadig mer industrialisert landbruk. Hun har også fokusert på hvordan kvinner kan være løsningen på disse problemene. Av disse grunnene blir Shiva regnet som en viktig person innen økofeminismen.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Shiva har måttet tåle sterk kritikk fra faglig hold for sin uvitenskapelige tilnærming til problemstillingene rundt bioteknologi.[1] I 1999 ble deler av India utsatt for en syklon som etterlot millioner av indere hjemløse og truet av sultedød. Dette utløste en amerikansk hjelpeaksjon hvor områdene skulle forsynes med en type genmodifisert mais som var ekstra næringsrik. Shiva oppfordret da den indiske regjeringen til å stanse nødhjelpen fordi hun mente at de fattige inderne da ble brukt som prøvekaniner, dette til tross for at denne maistypen hadde blitt brukt i stor skala i USA uten negative helseeffekter. En universitetsprofessor i Alabama uttalte da at Vandana Shiva heller så sine landsmenn sulte ihjel fremfor å la dem spise genmodifisert mat.[2] Tilsvarende har hun fått kritikk for sin motstand mot å innføre en genmodifisert variant av kassiva i Afrika som er resistent mot et virus som ødelegger avlingene.[3]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Shiva har gitt ut svært mange bøker og artikler innen flere fagfelt. Under følger en liste over bøkene som har blitt utgitt på norsk

  • Til livets opphold : kvinner, økologi og utvikling oversatt av Elisabeth Eide Oslo 1989 Oktober forlag ISBN 8270945145
  • Patent på plyndring? Om opphavsrett, etikk og nykolonialisme, Spartacus forlag, Oslo, 2004. ISBN 9788243003149 (Første gang utgitt i India i 2001 under tittelen Patents: Myths & Reality)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Green killers and pseudo-science The Times Of India
  2. ^ Vandana Shiva Is One of the World's Worst People Reason Foundation
  3. ^ Portrayal of Vandana Shiva as ‘credible’ spokesperson for GMO labeling crusade promotes anti-science ‘false balance’ Genetic Literacy Project

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]