Dehradun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dehradun
Dehra Doon
Hindi: देहरादून
Forest Research Institute i Dehradun
LandIndias flagg India
DelstatUttarakhand
DistriktDehradun
Grunnlagt1676
Postnummer248001
Retningsnummer135
Areal300 km²
Befolkning447 808 (2001)
Bef.tetthet1 928,07 innb./km²
Høyde o.h.435 meter
Nettsidedehradun.nic.in/
Posisjonskart
Dehradun ligger i India
Dehradun
Dehradun
Dehradun (India)
Kart
Dehradun
30°19′05″N 78°01′44″Ø

Dehradun eller Dehra Doon (hindi: देहरादून) er hovedstaden i den indiske delstaten Uttarakhand (tidligere kalt Uttaranchal), og hovedkvarteret i Dehradun distrikt. Den ligger i en høyde av 399 moh. ved Mussooriefjellene (en utløper fra Himalaya) i Doondalen (Doon Valley), 230 km nord for Indias hovedstad New Delhi og Delhis storbyområde. Distriktet er omringet av Himalaya i nord, Shivalikhøydene i sør, elven Ganges i øst og elven Yamuna i vest. Vannskillet mellom Ganges og Yamuna går gjennom byen. Byen ligger 399 moh. og hadde om lag 447 800 innbyggere ved folketellingen i 2001.

Byen ligger også på den nordvestre siden av den fruktbare Indus-Gangessletten i India. Før britene tok over i april 1815 var Dehradun et viktig sentrum for Garhwal (en administrativ divisjon og region i Uttarakhand som grenser til Tibet). Før opprettelsen av Uttarakhand den 9. november 2000, var Dehradun en del av Uttar Pradesh. Hardwar, Rishikesh, Roorkee, Mussoorie og Saharanpur er byer og landsbyer i nærheten.

Produktene som har gjort Dehradun kjent i India er "Dehradooni basmatiris", bakervarer og litchi. Dehradun er blant Indias mest moderne byer.

Hovedkvarteret for Indias nasjonale kartverk ligger i Dehradun.


Etymologi og historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Dehraduns historie

Guru Ram Rai-templet, Dehradun (1858).

Dera (eller Dehra) er en leir, mens Dun eller Doon er en referanse til et lokalt begrep brukt om en elvedal mellom en mindre fjellkjede Shivalik og Himalayafjellene. Dagens Dehradun ble grunnlagt tidlig i det 18. århundre av Shri Guru Ram Rai, den eldste sønnen av den syvende sikhguruen, Shri Guru Har Rai Ji, og grunnleggeren av Udasinsekten Asketene. Sistnevnte, som var i eksil, kom hit i 1675, og bosatte seg først i landsbyen Dhamawala. Denne vesle landsbyen holder også i dag det årlige Jhanda-markedet 50 dager etter Holi for å huske ham.[1] Dermed refererer navnet til hans Dera eller bosetning i dalen[2], og markeringen av denne bosetningen er en Darbar kalt "Shri Guru Ram Rai Darbar", bygd i 1699.[3] Den er modellert på graven til den mogulske keiseren Jahangir.[4]

I Skanda Purana blir Dun nevnt som en del av regionen med navnet Kedar Khand. I Mahabharatas storhetstid i det gamle India levde Dronacharya (Kauravas og Pandavas store lærer) her, derav navnet Drona-nagri.[5]

Klima[rediger | rediger kilde]

Dehradun har et subtropisk klima med kalde vintre, varme og sprø vårer, varme somre og en kraftig monsun. Fjellene rundt Dehradun mottar store mengder snø om vinteren, men temperaturen i byen faller sjeldent under vannets frysepunkt.[6]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Dehradun har vært vitne til en enorm vekst i de siste 20 årene. På grunn av byens lange utdanningsbakgrunn og mye internasjonal omtale, har byen en høy inntekt per capita. Sammenlignet med det nasjonale gjennomsnittet på $800, tjener folk i Dehradun nærmere $1800 i gjennomsnitt. Byens overgang til et stort urbant senter har ikke vært annet enn imponerende. Dehradun er midt i en økonomi- og IT-boom, som opprettelsen av Software Technology Parks of India (STPI) og ulike SEZ (Special Economic Zones) i byen er et bevis på.[7] Rett fra IT-parker til spesifikt bygging av industrielle bygg har vist seg å være et paradis for både nasjonale og internasjonale industrialister. Sett i sammenheng med denne utviklingen virker selskapene meget positivt til fremtidige etableringer i andre deler av Uttaranchal. Med byggingen av en firefelts Delhi-Dehradun motorvei (Highway) i full gang, har flaskehalsen som en gang truet byens vekst (tofelts Delhi-Dehradun Highway) blitt borte. Mer økonomisk utvikling har tenkt å skje i større omfang.

Transport[rediger | rediger kilde]

Selv om blåstripete bybusser tar hånd om størsteparten av byens transportbehov, er allestedsnærværende trehjulinger (kjent som "Vikrams") også mye brukt. Disse kjøretøyene tilbyr den mest vanlige og billigste formen for offentlig transport. Disse kjøretøyene har imidlertid også blitt pekt ut som hovedårsaken til byens økende støynivå og luftforurensning. Dehraduns togstasjon er forbindet med så å si alle deler av India med egne tog til byen, styrt av nordlige jernbane. Byen har også en lufthavn ved navnet Jolly Grant lufthavn, som ligger 25 km øst for Dehradun.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

I byens sentrum er det stadig travelt. Dehradun er delstashovedstaden og også hjemmet til mange offentlige institusjoner. Byens fremste arkitektur og monument er det kjente landemerket Klokketårnet (Ghanta Ghar), som er et høyt byggverk med fem funksjonelle klokker. I tillegg kan man nyte en god kjøretur på Rajpur Road, hvor det også er store shoppingmuligheter. Trivelige Paltan Bazaar er også verdt et besøk. De mange høyskolene i byen tiltrekker studenter fra hele India. I løpet av dagen er det vanlig å se studenter (kledd i ulike skoleuniformer) gå rundt i byen.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Det ombygde Mindrolingklosteret, i Clement Town, Dehradun.

Nærliggende steder er:

 • Gularghati
 • Buddhatemplet & Park Clement Town
 • Maldevta
 • Malsi Deer Park
 • MDDA Park
 • Dat Kali Mata Mandir
 • Sahastradhara
 • Tapkeshwar Shiv-templet
 • Laxman Sidh-templet
 • Robber's Cave (Robbers grotte)
 • Lachhiwala
 • Abhimanyu Cricket Academy (11 km fra byen)
 • Rajaji National Park (Rajaji nasjonalpark)
 • Santhla Devi

Andre steder i nærheten er høydedragene Mussoorie og Landour bare 36 km unna. Det går også en 16 km (enkel) friluftsrute fra Dehradun til Mussoorie.

Dhanaulti er en fint høydedrag bak Mussoorie. Langs Mussoorie-Dhanaulti Road finner man himalayiske vevere som blant annet produserer håndvevde sjal og skjerf ved bruk av kun naturlige fargestoffer og ull, eri silke og pashmina. Deres mål er å produsere håndlagde produkter av høy kvalitet, øke bruken av miljøvennlige naturstoffer og tilby et marked for håndlagde produkter fra Himalayaregionen.[8]

Chakrata er et annet nærtliggende høydedrag, men det ligger 80 km unna. Paonta Sahib er et pilegrimssted for sikher, med et historisk gurdwara beliggende langs breddene av Yamuna. Andre religiøse steder i nærheten er Haridwar og Rishikesh.

I media[rediger | rediger kilde]

Da The Beatles kom til Rishikesh, besøkte de også Dehradun og ble fascinert av byen. George Harrison skrev en sang om byen med navnet Dehradun Dehradun.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Shri Guru Ram Rai Darbar Arkivert 4. juni 2008 hos Wayback Machine. Offisiell nettside for Dehradun.
 2. ^ Andre byer med lignende navn er Dera Ismail Khan, Dera Bugti og Dera Ghazi Khan i Pakistan.
 3. ^ Dehra Arkivert 18. juli 2008 hos Wayback Machine. Denne artikkelen inneholder materiale fra Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, en publikasjon som nå er offentlig eiendom.
 4. ^ Dehra Town The Imperial Gazetteer of India, 1909, bind 11, s. 221-223.
 5. ^ A Brief History and profile of Dehradun Arkivert 19. mai 2007 hos Wayback Machine. Government of Uttarakhand website.
 6. ^ Climate & Rainfall. Dehradun is prone to hail storms in winter. Arkivert 30. september 2011 hos Wayback Machine.
 7. ^ http://www.dehradun.stpi.in Arkivert 27. desember 2014 hos Wayback Machine.
 8. ^ http://www.himalayanweavers.org

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]