Hopp til innhold

Valnesfjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valnesfjord
Valnesfjord med Valnesfjordvatnet innenfor til venstre.
LandNorges flagg Norge
FylkeNordland
KommuneFauske
Postnummer8215 Valnesfjord
Areal0,63 km²
Befolkning460[a] (2023)
Bef.tetthet730,2 innb./km²
Kart
Valnesfjord
67°17′47″N 15°09′51″Ø

Valnesfjord er ei bygd i Fauske kommune i Nordland. Bygda har totalt ca. 1 550 innbyggere og det sentrale tettstedet i bygda, Strømsnes, hadde 460[1] innbyggere per 1. januar 2023. Riksvei 80 mellom Fauske og Bodø går forbi Strømsnes, med 11 km til Fauske og 42 km til Bodø. Nordlandsbanen går også gjennom bygda med stopp for lokaltog på Strømsnes. Holdeplassen ble åpnet i 2001.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Tettstedet Strømsnes er sentrum i bygda Valnesfjord.

På Strømsnes finnes dagligvarebutikk med post i butikk, frisør, Valnesfjord helse- og sosialsenter, en kiosk med gatekjøkken, kafé og bensinpumpe. Kort vei fra sentrum finnes Valnesfjord skole (1.-10. klasse), Valnesfjord samfunnshus, barnehage, idrettsbane og Valnesfjord kirke.

Valnesfjord er mest kjent for Valnesfjord Helsesportsenter. Senteret har spesialisert medisinsk rehabilitering og har 72 plasser og 105 ansatte. Hvert år er ca. 1100 brukere, de fleste fra Nord-Norge, innom senteret.

Valnesfjord skole er planlagt rehabilitert/nybygd i løpet av de nærmeste årene, og samtidig skal det bygges flerbrukshall som erstatning for dagens samfunnshus.[2] Det jobbes også med etablering av Sjunkhatten folkehøgskole øverst i bygda, med fokus på friluftsliv i tilknytning til Sjunkhatten nasjonalpark.[3]

Kultur, idrett og friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Det er stor kulturell aktivitet i bygda med mange lag og foreninger, bl.a. korps (Valnesfjord skolekorps og Valnesfjord hornmusikk), Valnesfjord Hobby- og husflidslaug, Valnesfjord spisskammerskor, Valnesfjord skyttarlag og KFUK-KFUM Speideren. Hvert år arrangeres Kulturdagan i Valnesfjord som et samarbeid mellom foreningene, med et vidt spenn av aktiviteter som konserter, forestillinger, kurs i bl.a. dans og sang, og diverse utstillinger.

Valnesfjord Idrettslag med ca. 450 medlemmer har tilbud innen blant annet fotball, langrenn, håndball, orientering og innebandy.

I Valnesfjord er det mye flott natur og gode forhold for friluftsliv. Øverst i bygda kjøres det vinterstid flere mil med skiløyper, og dette er et populært utfartssted for folk fra Bodø og Fauske. Bygda utgjør et geologisk skille mellom de alpine fjellene som dominerer Bodøhalvøya og de slakere innlandsfjellene, noe som gir stor variasjon og gode forhold for alt fra tindebestigning til kajakkpadling og fiske i både fjellvann og sjø. Bygda er også en fin innfallsport til Sjunkhatten nasjonalpark, som omkranser bygda i nord og vest.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Tidligere forsvarsminister og stortingspresident Jørgen Kosmo har røtter fra bygda og kombinertløperen Simon Slåttvik, som har OL-gull fra Oslo i 1952, er oppvokst i bygda.

Jazzmusikerne Atle Nymo og Frode Nymo hadde sin oppvekst her, og Kriss Stemland, Multiinstrumentalist basert i Trondheim, har også sitt opphav her. Det samme gjelder illustratøren Gry Moursund.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ «Byggeprosjekt Valnesfjord Skole». Fauske Kommune. 19. august 2013. Besøkt 3. juni 2015. 
  3. ^ «Skal bygge drømmeskolen». NRK Nordland. 8. april 2015. Besøkt 3. juni 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]