Värtaverket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Värtaverket
LandSverige
StedStockholm
Kart
Värtaverket
59°21′10″N 18°06′07″Ø
Värtaverket 1903.

Värtaverket, tidigere også Värtaelverket, er et kraftvarmeverk ved Lidingövägen i bydelen Hjorthagen i Stockholm. Anlegget ble innviet 18. desember 1903, for å forsyne Stockholm med elektrisitet. Mange av bygningene i området er tegnet av arkitekten Ferdinand Boberg (18601946).

Det har en installert produksjonskapasitet på 374 MW fordelt på 4 blokker. Det leverer også fjernvarme.

Brenselkilden er kull, naturgass/kullgass og tungolje. Anlegget ble utbygd omkring årene 19761990. Operatør er selskapet Fortum AB. Teknologien er bl.a levert av ABB.

De totale CO2-utslippene i 2008 var ca. 610 400 tonn. [1] Stockholms første elverk var Brunkebergsverket ved Regeringsgatan 38, hvor den første elektriske strømmen ble produsert 1. september 1892 i form av 2×110 volt likestrøm. På slutten av 1890-tallet var Brunkebergsverket fullt utbygd. Gjennom utviklingen av vekselstrømsoverføringer hadde det blitt teknisk mulig å overføre elektrisk kraft fra vannkraftverk over lengre strekninger.

Kontrollpanelet 1903.

Stockholm by forsøkte å skaffe statlige vannkrafttilganger i Älvkarlebyfallet, men det mislykkes. Løsningen ble da å bygge en ny dampkraftstasjon ved Lilla Värtan i Hjorthagen. Kraften ble produsert i form av trefaset vekselstrøm 6 kV og 25 Hz som ble fordelt til omformerstasjonene Brunkenberg, Värtan, Tule, Katarina og Kronoberg via et kabelnett for 6 kV. I disse stasjonene ble vekselstrømmen omformet til likestrøms. Distribusjonen til kundene skjedde med likestrøm, men med suksessiv overgang til den høyere spenningen 2×220 V.

Når Värtaverket stod ferdig for produksjon av elektrisitet ble det benyttet dampkjeler som drev turbiner og generatorer. Som drivstoff ble det benyttet koks fra det nærliggende Värtagasverket som inngikk i samme selskap. Dampkraftverket ble tatt ut av bruk i 1970 da olje ble råvare for el- og fjernvarmeproduksjon. Nå produserers fjernvarme og elektrisitet i to store kravtvarmeverk, ett som bruker olje, og ett som bruker kull som drivstoff. Også biobrensel som tre, olivenkjerner og tallolje brukes. Også to varmepumper som tar varme fra Värtans vann hører også til Värtaverket.

I dag drives anlegget av Fortum og omfatter produksjon av elektrisitet, fjernvarme, fjernkjøling og distribusjon av elektrisitet. Värtaverket, Värtagasverket og varmepumpene ved Ropsten, samt transformatoren i Hjorthagen er viktige deler av anleggene for Stockholms og Lidingös energiforsyning.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]