Urfugler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Urfugler
Archaeopteryx lithographica
Archaeopteryx lithographica
Vitenskapelig(e)
navn
:
Archaeopteryx
Meyer, 1861
Norsk(e) navn:
Hører til: Deinonychosauria[1],
sauropsider,
amnioter
Antall arter: 2
Habitat: tropisk
Utbredelse: Tyskland
Arter:
  • A. lithographica
  • A. bavarica

Urfugler (Archaeopteryx) er en slekt som gjerne refererer til de to antatt tidligste fugleartene verden kjenner til; Archaeopteryx lithographica og Archaeopteryx bavarica (som har noe lengre bakbein). Det er tilsammen funnet sju fossile eksemplarer av de to artene, i kalkskifer som ble dannet fra finkornet kalkslam avsatt i en lagune ved Solnhofen i Tyskland, for cirka 150 millioner år siden (jura). På denne tiden befant dette landområdet seg i tropiske strøk.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Urfuglene viser trekk som minner om små rovdinosaurer, men også om fugler. De hadde ikke nebb, men kjever med tenner (derfor kalles de også tannfugler). Forlemmene var fjærkledte og lange, og hadde tre klør hver. Halen var lang, og det er grunn til å anta at hodet var skjelldekket som hos dinosaurene. Kroppen var trolig også delvis fjærkledt. Brystbeinet, som gir feste for flygemusklaturen, var lite, men trolig godt nok utviklet til at urfuglene kunne fly. Vingenes skjelett ligner på armene hos små rovdinosaurer med tre klør.

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Grunnleggende fylogeni for fugler, forenklet etter Chiappe, 2007[2]

Aves 

Archaeopteryx


 Pygostylia 

Confuciusornithidae


 Ornithothoraces 

Enantiornithes


 Ornithurae 

HesperornithiformesNeornithesSe også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ut med urfuglen - forskning.no
  2. ^ Chiappe, Luis M. (2007). Glorified Dinosaurs: The Origin and Early Evolution of Birds. University of New South Wales Press, Sydney. ISBN 978-0-86840-413-4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.