Ungdommens Musikkmesterskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ungdommens Musikkmesterskap (tidligere Ungdommens Pianomesterskap og Ungdommens Sang- og strykemesterskap) er en konkurranse i fremførelse av klassisk musikk for alle under 23 år. Arrangører er Norsk kulturskoleråd og Norske musikklæreres landsforbund.

Konkurransen er delt opp i fire aldersklasser for solister og to aldersklasser for duoer/ensembler. I solistklassene konkurreres det annethvert år innen piano, blåseinstrument og slagverk og strykeinstrument, gitar og sang. Det gjennomføres regionale mesterskap i Bergen, Stavanger, Trondheim, Oslo, Kristiansand og Tromsø og nasjonalt mesterskap i Oslo. Deltagerne opptrer for en jury med publikum til stede, og alle musikerne får en skriftlig tilbakemelding fra juryen. Det juryeres etter gjeldende poeng- og retningslinjer. (I mange år ble det benyttet lydopptak for å plukke ut kandidater til finalene / det nasjonale mesterskapet i Oslo.) Selve det nasjonale mesterskapet gjennomføres i uke 47. I juryene sitter det musikere og pedagoger fra inn- og utland. Det er én fagjury per instrumentgruppe. Mesterskapet avsluttes med en prisvinnerkonsert siste dagen, der førsteprisvinnerne i hver aldersgruppe spiller. En egen jury kårer Årets musiker på bakgrunn av prestasjonen under denne konserten. Deltagerne får poeng som tilsvarer en pris. Man kan derfor kåre flere 1. prisvinnere, men det er deltageren med høyeste poengsum som er vinner i sin klasse. Resultatene offentliggjøres under arrangementet Europeisk konsert lørdag kveld.

I 1999 startet Troldhaugen i Bergen samarbeid med Ungdommens Musikkmesterskap om konsertoppdrag til førsteprisvinnere. I dag er flere av landets musikkfestivaler med å gi vinnerne nye oppgaver i form av solist- og konsertoppdrag.

Ungdommens Musikkmesterskap er medlem av the European Union of Music Competitions for Youth, og gjennom denne organisasjonen har den mulighet til å drive utveksling av unge musikere til konserter, seminarer og konkurranser.

Ungdommens Musikkmesterskap får støtte fra Norsk kulturråd. Musikk og ungdom (tidligere Jeunesses Musicales, Norge) og Fure-stiftelsen er også bidragsytere.

Artister som Leif Ove Andsnes, Ole Edvard Antonsen, Solveig Kringlebotn og Arve Tellefsen har vært beskyttere for arrangementet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Musikkhandlerne i Oslo gikk i 1965 sammen om å lage et pianomesterskap, der Norske musikklæreres landsforbund (NMLL) skulle være kunstnerisk ansvarlig. I 1984 overtok NMLL ansvaret for Ungdommens pianomesterskap. Det var et ønske at mesterskapet skulle videreutvikles.

Fra 1988 ble det arrangert Ungdommens sang- og strykemesterskap og Ungdommens Pianomesterskap annen hvert år. De fleste finalene ble arrangerte i Oslo. I perioden 1991 til 1999 var Phillips Petroleum Norway A/S sponsor for mesterskapet. Arrangementet ble i denne perioden gjennomført i Bjergsted Musikksenter i Stavanger. Stavanger kommune ga bla kr. Mal:Formanum:10000 som pris til den deltakeren som utmerket seg spesielt. Siden 2001 har Norges musikkhøgskole huset mesterskapet.

I 2003 ble det første Ungdommens Musikkmesterskap, der NMLL samarbeidet med Norsk kulturskoleråd, arrangert. De første regionale mesterskapene med kvalifisering til det nasjonale mesterskapet, ble arrangert i 2005.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]