Norske musikklæreres landsforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norske musikklæreres landsforbund (NMLL) er et landsforbund for norske musikklærere, etablert i 1914.[1][2]

Det har vært lagt ned mye arbeid fra NMLLs side i forbindelse med etableringen av musikkutdannelsesvirksomheten i Norge. Inntil 1972 var alle musikere som tok eksamen i NMLL automatisk medlem av NMLL. Etter at NMLL sluttet å være utdannelsesinstitusjon har medlemstallet gått kraftig tilbake. Foreningens organ «Norsk Musikktidsskrift» var også eneste fagblad, som hadde som mål å bringe fagartikler, konsertanmeldelser og nyheter fra lokallagene. NMLL har ikke klart å konkurrere med de store organisasjonene som har statsstøtte til den type virksomheten. Hovedtrekkene ved NMLL som organisasjon er forøvrig ikke endret.

NMLL er i dag en interesseorganisasjon som vektlegger etterutdanning, kursvirksomhet,[3]enten i egen regi eller sammen med lokallag. NMLL har kunnet tilby kurs med bla Soon Mi Chung, Liv Glaser, Håvard Gimse, Håkan Hagegård, Eduard Kunz, Sigurd Slåttebrekk, Malcolm Bilson og Tommy Sørbø. Gjennom lokallagene tilbys arrangementer rettet mot elever/lærere.(Elevkonserter, master class og lignende)

Historikk[rediger | rediger kilde]

  • 1918 – Det ble på NMLLs landsmøte diskutert muligheten for en organisert og institusjonalisert utdanning til det musikkpedagogiske yrket. Det første kravet til slik utdanning var: «attest fra lærer med angivelse av undervisningstidens varighet». Denne ordningen var ikke tilfredsstillende og i lokalforeningene ble det drøftet om ikke tiden var inne for å skjerpe kravene for medlemskap i NMLL.
  • 1924 – Til dette landsmøtet forelå det forslag om opptaksprøver både fra Trondhjem og fra Oslo.
  • 1927 – Et fullstendig utarbeidet forslag til opptaksprøver i samtlige fag ble presentert på dette landsmøtet. Komitéen hadde bestått av: Leif Halvorsen, David Monrad Johansen, Nils Larsen Arne van Erpecum Sem og Agnes Wollebæk. Forslaget ble heftig diskutert men enstemmig vedtatt.
  • 1929 – Den første musikkpedagogiske eksamen ble avholdt. Sett med NMLLs øyne var det beskjedne krav og man slo seg da heller ikke til ro med dette. Eksamen var under kontinuerlig forbedring.
  • 1950 – 1970 – «Den høyere prøve» ble innført. Denne prøven kunne man avlegge frem til 1970. (Da fikk konservatoriene statsstøtte.)
  • 1972 – NMLL vedtok å avskaffe «Normalprøven» Det var fremdeles mulig for personer som hadde begynt og ikke fullført, å avslutte sin eksamen med Normalprøven.

Diplom[rediger | rediger kilde]

NMLL har egne diplomprøver på forskjellige nivåer for piano og sang. Repertoarlistene er utarbeidet på bakgrunn av eksisterende kriterier i de forskjellige lokallagene.

Mesterskap[rediger | rediger kilde]

NMLL har siden 1968 arrangert Ungdommens Pianomesterskap, og fra 1988 alternerte denne konkurransen annet hvert år med Ungdommens Sang- og Strykemesterskap.[4]

Siden 2003 er gjennomføringen av mesterskapet et samarbeidsprosjekt med Norsk Kulturskoleråd. Hovedtyngden av NMLLs arbeid er fremdeles knyttet til dette arrangementet som nå går under navnet Ungdommens Musikkmesterskap. Deltagerne kan være til og med 22 år gamle.

Ungdommens Musikkmesterskap er et tilbud til piano, blås, slagverk det ene året, og sang, stryk, gitar det neste året. Duo og ensemble er tilbud hvert år. Flere av mesterskapets vinnere er senere blitt anerkjente musikere.

EMCYmedlemskap[5][rediger | rediger kilde]

NMLL er gjennom Ungdommens Musikkmesterskap medlem i Europeian Union of Music Competition for Youth, Emcy. Dette er en paraplyorganisasjon for tilsvarende konkurranser og arrangementer i Europa. Gjennom denne organisasjonen får vi stadig tilbud om å sende unge talenter til forskjellige arrangementer i regi av Emcy-medlemmer.

NMLL har i dag[når?] lokallag i Buskerud, Østfold, Oslo, Agder og Bergen.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nicolai Dirdal (1964). «"Norske Musikklæreres Landsforbund gjennom 50 år"». Norsk Musikktidsskrift 2/1964, s 37 - 62. 
  2. ^ Harald Glattre (Juni 2014). «"Opplest og vedtatt". Glimt fra NMLLs historie gjennom hundre år». Musikkpedagogen 2/14, s 7 - 35. 
  3. ^ Astrid Haavardsholm (2014). «"Kursvirksomheten"». Musikkpedagogen, 2/2014, s 40 - 43. 
  4. ^ Astrid Haavardsholm (2014). «"Mesterskapene"». Musikkpedagogen 2/2014, s 44 - 49. 
  5. ^ Betty Ballestad/Otto Graf/Tone Wernø (2014). «"Norske Musikklæreres Landsforbund og European Union of Music for Youth"». Musikkpedagogen 2/2014, s 50 - 55.