Seksuell lavalder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Seksuell lavalder i hele verden

Seksuell lavalder er en aldersgrense som et lands lov har satt for når man kan ha seksuell omgang. I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år. Lavalderen for å opptre i pornografi derimot er 18 år i Norge og de fleste andre land.

Norge[rediger | rediger kilde]

Den norske straffeloven regulerer dette i to ulike straffebud, §§ 195 og 196. Sistnevnte forbyr seksuell omgang med personer under 16 år.[1] mens førstnevnte straffer seksuell omgang med barn under 14 år. Derfor er maksimumsstraffen for brudd på § 195 høyere, i tillegg til at samleie gir en minimumsstraff på tre år.

Ifølge loven (§ 196[2]) er det også ulovlig for mindreårige å ha sex med hverandre. Hva angår straff ønsker man imidlertid å ta noe lettere på seksuell omgang mellom jevnaldrende mindreårige på samme modningsnivå når det ikke bærer preg av utnyttelse, men er et uttrykk for ungdommelig utprøving. I 2003[3] ble følgende lagt til i de aktuelle straffelovsparagrafer: Straff etter denne bestemmelsen kan falle bort [...] dersom de som har hatt den seksuelle omgangen, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Selv om lovens bokstav sier at straff kan bortfalle (og at straff dermed fremstår som det normale), har praksis vært at ungdom ikke blir straffeforfulgt. Selv om sex mellom to femtenåringer normalt ikke vil medføre straff er det altså ikke lovlig og vil kunne virke straffeskjerpende kombinert med en annen forbrytelse, for eksempel om en femtenåring voldtar en jevnaldrende hvis offeret er under den seksuelle lavalder.

Europa og USA[rediger | rediger kilde]

I Europa er lavalderen alt fra 13 til 18 år. I USA er den 16 i de fleste stater, og 17 og 18 i andre. I noen land har lavalderen for sex mellom personer av samme kjønn vært høyere enn for mellom personer av motsatt kjønn, og noen steder også høyere for menn som har sex med menn enn for kvinner som har sex med kvinner.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]