Tusen strålende soler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tusen strålende soler
orig. A Thousand Splendid Suns
Forfatter(e)Khaled Hosseini
SpråkEngelsk
SjangerRoman
Utgitt22. mai 2007
Originalutgave2007
ForlagUSAs flagg Riverhead Books
Norges flagg Schibsted forlagene
Sider428

Tusen strålende soler (engelsk: A Thousand Splendid Suns; persisk: دو صد خورشیدرو) er en roman utgitt i 2007 av den amerikansk-afghanske forfatteren Khaled Hosseini. Det er hans andre bok, etter bestselgeren Drageløperen. Den ble utgitt i USA den 22. mai 2007, og fikk god kritikk fra Kirkus,[1] Publishers Weekly[2], Library Journal,[3] og Booklist, samt ble nummer to på Amazon.coms bestselgerliste før den ble utgitt. I Norge ble den utgitt 5. juni samme år, med førsteopplag på 25 000.

Temaet i boka er kvinner i islam med spesielt fokus på Afghanistan, Hosseinis hjemland. Boka handler om to kvinner – Mariam og Laila – som i løpet av handlingen føres sammen.

Columbia Pictures eier filmrettighetene til boka, men produksjonen har enda ikke begynt. Steven Zaillian skriver for tiden manuset til filmen.[4]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I utkanten av Herat bor Mariam sammen med sin forbitrede mor, Nana, i en bortgjemt hytte. Som et resultat av en utenomekteskapelig forhold mellom moren hennes og Jalil, en velstående lokal forretningsmann, bor familien utenfor byen for å unngå å konfrontere Jalils tre koner og ni legitime barn. Nana misliker Jalil for hans mishandling av henne og hans holdning til Mariam, som han besøker hver torsdag. På hennes femtende bursdag ber Mariam faren om å ta henne med for å se Pinocchio på en kino han eier, og introdusere henne for alle søsknene hennes. Jalil lover å gjøre det, men når han ikke kommer for å hente henne reiser Mariam til Herat selv - mot morens ønske.

Mariam finner veien til farens hjem, hvor hun ikke får komme inn. Hun får også beskjed om at faren er bortreist i forbindelse med forretningsreise. Etter å ha tilbrakt natten på gaten, klarer Mariam å komme seg inn og oppdager at Jalil faktisk er hjemme. Men når Mariam endelig kommer hjem til moren sin, oppdager hun at moren hennes har begått selvmord. Mariam blir midlertidig boende hos Jalil, men blir raskt giftet bort til Rasheed - en skomaker fra Kabul som er tretti år eldre enn henne. De flytter deretter til Kabul. Rasheed er i utgangspunktet snill mot Mariam. Men etter at hun blir gravid og aborterer flere ganger, blir forholdet deres problematisk. Rasheed blir stadig mer voldelig mot Miriam, på grunn av hennes manglende evne til å føde ham en sønn.

I mellomtiden vokser Mariams unge nabo Laila opp sammen med faren sin, Hakim, en lærer. Men hun bekymrer seg for moren sin, Fariba, som opplever dårlig psykiske problemer etter at hennes to sønner døde når de slåss for Mujahideen mot sovjeterne. Laila er nær venn med Tariq, en lokal pashtunsk gutt med ett bein. Etter hvert som de blir eldre, utvikler det seg en romanse mellom dem. Når Afghanistan går inn i borgerkrig og Kabul blir bombardert av rakett-angrep, bestemmer Tariqs familie seg for å forlate byen. Laila og Tariq har sex før han reiser sin vei. Kort tid senere bestemmer Lailas familie seg også å forlate byen. Men en rakett treffer hjemmet deres, dreper Hakim og Fariba og skader Laila - som deretter blir tatt inn av Mariam og Rasheed.

Mens Laila kommer seg etter skadene, uttrykker Rasheed romantisk interesse for henne - til Mariams forferdelse. Laila får også beskjed om at Tariq og hans familie døde underveis til Pakistan. Etter å ha oppdaget at hun er gravid med Tariqs barn, samtykker Laila i å gifte seg med Rasheed for å beskytte seg selv og babyen hennes - som Rasheed tror er hans. Når hun føder en datter, Aziza, avviser Rasheed dem fordi barnet er en jente. Mariam, som opprinnelig var kald og fiendtlig mot Laila, kommer nærmere hverandre når de begge blir utsatt for overgrep av Rasheed. De to kvnnene blir snart fortrolige og formulerer en plan for å stikke av fra Rasheed og forlate Kabul. De blir imidlertid oppdaget, og hardt straffet av Rasheed.

Taliban kommer til makten i Kabul, og innfører harde regler for lokalbefolkningen - noe som også innskrenker kvinners rettigheter alvorlig. Laila blir tvunget til å føde en sønn, Zalmai, via et keisersnitt uten narkose. Laila og Mariam sliter med å oppdra Zalmai, som Rasheed elsker og favoriserer fremfor Aziza. Under en tørke brenner verkstedet til Rasheed ned, og han blir tvunget til å finne seg andre jobber. På grunn av mangel på mat velger Rasheed å sende Aziza til et barnehjem. Laila blir utsatt for juling fra Taliban, når hun blir oppdaget i å reise på egen hånd for å besøke Aziza etter at Rasheed nekter å reise sammen med henne som hennes verge.

Tariq dukker opp i familiens hjem og gjenforenes med Laila, som får vite at Rasheed tidligere hadde hyret en mann for å feilaktig påstå at Tariq var blitt drept slik at Laila ville gå med på å gifte seg med Rasheed. Når Rasheed kommer hjem fra jobb, informerer Zalmai om at Laila hadde en mannlig besøkende. Mistenksom overfor Laila og Tariqs forhold, og mistenker at han er Azizas virkelige far, forsøker Rasheed å kvele Laila. Mariam griper inn og slår Rasheed med en spade - noe som dreper ham. Hun ber Laila og Tariq reise sin vei sammen med Aziza og Zalmai, og tilstår overfor Taliban å ha drept Rasheed - som hun blir offentlig henrettet for.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

  • Mariam, en etnisk tadsjiker, født i Herat i 1959. Det uekte barnet til Jalil og Nana, og lider skam hele livet på grunn av omstendighetene rundt hennes fødsel. Hun blir tvunget til å gifte seg med en mye eldre skomaker, og flytte til Kabul etter hennes mors død.
  • Laila, en etnisk tadsjiker, født i Kabul i 1978. Det eneste overlevende barnet til Hakim og Fariba, etter at hennes eldre brødre døde i den afghansk-sovjetiske krigen.
  • Rasheed. En etnisk pashtuner fra Kabul, som jobber som skomaker. Før ekteskapene med Mariam og Laila hadde han en sønn som druknet.
  • Tariq. En etnisk pashtuner, født i Kabul i 1976. En nær venn, og deretter kjæreste, med Laila. Han mistet et bein av en landmine, fem år gammel. De utvikler seg fra venner til elskere kort tid før han flykter fra Kabul med familien.
  • Nana, en etnisk tadsjik fra en landsby utenfor Herat. Arbeidet tidligere som tjener for Jalil. Mariam var et resultat av en affære mellom de to.
  • Mullah Faizullah, en lokal imam som lærer Mariam om Koranen og støtter henne og Nana.
  • Jalil, en lokal forretningsmann i Herat som har tre koner og ni (senere 10) legitime barn - i tillegg til Mariam.
  • Hakim, er Lailas far. Drept av en rakett, sammen med sin kone Fariba.
  • Fariba, Lailas mor, opprinnelig fra Panjshir. Drept sammen med ektemannen Hakim.
  • Aziza, den uekte datteren til Laila og Tariq - født i 1993 i Kabul.
  • Zalmai. Den legitime sønnen til Laila og Rasheed, født i 1997 i Kabul.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««A Thousand Splendid Suns»». Kirkus Reviews (engelsk). 1. mars 2007. Arkivert fra originalen 17. oktober 2007. Besøkt 12. april 2007. 
  2. ^ ««Monday's Reviews Today: Hosseini's Second and a Scientific Look at Dieting»». Publishers Weekly (engelsk). 23. februar 2007. Besøkt 12. april 2007. 
  3. ^ ««A Thousand Splendid Suns»». Library Journal (engelsk). januar 2007. Besøkt 12. april 2007.  (anmelding arkivert på MARINet)
  4. ^ Siegel, Tatiana (16. september 2007). ««Zaillian takes shine to 'Suns'»». Variety (engelsk). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]