Drageløperen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Drageløperen
orig. The Kite Runner
Forfatter(e)Khaled Hosseini
SpråkEngelsk
Utgitt2003
ForlagSchibsted (NO), Riverhead books (US)
Oversetter(e)Elisabeth W. Middelthon
Sider382

Drageløperen er debutromanen til den afghansk-amerikanske forfatteren og legen Khaled Hosseini. Historien handler om den unge gutten Amir, om hans ønske om et nærere forhold til sin far og om vonde barndomsminner, spesielt i forhold til sin venn og tjener Hassan. Handlingen foregår i Afghanistan, fra monarkiets fall til Taliban har overtatt. Deler av historien er også lagt til Fremont, like sørøst for San Francisco.

Handling[rediger | rediger kilde]

Gutten Amir vokser opp i en velstående pashtuner-familie i Kabul, Afghanistan. Moren døde i forbindelse med hans fødsel. Familien har en hazara-familie som tjenere, bestående av Ali og Hassan, mens moren tidlig stikker av. Hassan og Amir er lekekamerater, men Amir behandler ikke Hassan pent bestandig. Faren Baba er stort sett kritisk til Amir, mens han tilsynelatende favoriserer Hassan. Amir ønsker så sårt å få farens respekt.

Amir har interesse for å skrive og Hassan liker å høre Amir lese fra egne og andres historier. Familievennen Rahim Khan oppmuntrer Amir, mens faren er tilsynelatende uinteressert. En gang de er på tur til et friområde, møter de bråkmakeren Assef og vennene hans som truer med å ta Amir og Hassan. Hassan overrasker med å rette en sprettert mot venstreøyet til Assef, som trekker seg, men truer med senere hevn.

Om vinteren har de skolefri i flere måneder, og dette er den fineste tiden av året. Vinterens høydepunkt er dragekampturneringen. De preparerer dragesnorene med pålimt glasstøv slik at de skal klare å kutte de andres snorer. En vinter klarer Amir å gå helt til topps blant rundt femti dragekjempere, og faren Baba er meget stolt, noe Amir virkelig trenger å oppleve. Hassan, som er snelleholder for Amir, er også drageløper. Disse konkurrerer om å få tak i de dragene som er kuttet, for de er fritt vilt og kan beholdes av finneren. Hassan løper for å finne den siste dragen som Amir kuttet, som en trofé. Han løper inn i fattigkvarteret hvor han igjen møter Assef og kameratene hans. Amir, som etter ei stund ikke forstår hvor det blir av Hassan, løper etter, og finner ham til slutt. Hassan blir voldtatt av Assef, mens Amir ser på i skjul, uten å tørre å gripe inn. Hassan får en psykisk knekk av dette overgrepet, mens Amir aldri tør å innrømme at han overvar det hele. Skyldfølelsen tynger voldsomt.

Amir spør Baba om de ikke snart skal skifte ut tjenerstaben, de hadde jo vært der så lenge. Baba reagerer voldsomt på dette forslaget, og forholdet mellom dem surner. På 13-årsdagen får Amir en rekke flotte gaver, blant annet en klokke av faren. Amir legger klokken og noen penger under Hassans madrass. Dette blir oppdaget, og Hassan ofrer seg enda en gang for Amir og påtar seg skylden. Selv om Baba tilgir Hassan, er skammen for stor for Ali, og de sier opp og drar.

Amir sliter med samvittigheten både for at han ikke grep inn under voldtekten av Hassan, men også for at han fikk Ali og Hassan til å dra.

Etter at Sovjetunionen har invadert Afghanistan, blir det utrygt i Kabul, og Baba og Amir flykter hjemmefra og over til Pakistan. De kommer seg snart videre til USA, og bosetter seg i Fremont, California. Amir hjelper faren med salg av brukte ting på et loppemarked. På loppemarkedet møter han Soraya, datteren til en innvandret afghaner som er i samme bransje. Amir blir stupforelsket, og de gifter seg etter afghansk skikk. De sliter med å få barn, og dette er en stor belastning.

Baba er blitt alvorlig syk av lungekreft og dør etter en tid. Etter at dette blir kjent for Rahim Khan, ringer til Amir, og ber han innstendig om å komme til Pakistan. Amir drar dit, finner Rahim Khan, og blir fortalt den store hemmeligheten om at Hassan egentlig er Babas sønn, dvs. halvbror til Amir. Dette ble oppdaget fordi Ali viste seg å være steril.

Amir blir fortalt om hva som skjedde i Kabul etter at de dro: Rahim Khan flyttet inn for å ta vare på Babas hus, etter avtale med Baba. Etter en tid klarte han ikke holde med huset, og overtalte Hassan, som da hadde giftet seg og stiftet bo i en naboby, å flytte inn, og bo der sammen med han. Han flyttet inn i bakgården, der han tidligere bodde som Babas tjener, torde ikke å bo i selve huset, av respekt for Baba. Han bodde der sammen med kona Farzana og sønnen Sohrab. Det ble stadig verre i Kabul. Etter at Rahim Khan hadde dratt til Pakistan for legehjelp, oppdaget Taliban at det bodde en hazarafamilie alene i huset, og ville overta det. De drepte Hassan da han nektet å gi fra seg huset, og deretter kona da hun i fortvilelse løp ut til Hassan. Sohrab ble plassert på et barnehjem.

Amir bestemmer seg etter noen overveielser for å ta seg inn i Afghanistan. Det endelige motivet er at han kan gjøre godt igjen uretten mot Hassan og kanskje reparere sin mangeårige dårlige samvittighet. Han finner en sjåfør som tar han med bil over grensen og helt til Kabul. Han lokaliserer barnehjemmet, men det viser seg at de "låner ut" barn til pedofile taliber. Han får vite at Sohrab er hos en av lederne i Kabul. Han tar sjansen på å avtale et møte med denne lederen, som viser seg å være hans gamle fiende Assef. Assef vet hvem som kommer, og har planlagt det endelig oppgjøret. Han ber alle om å gå ut av rommet, bortsett fra Amir og Sohrab. Det blir en ulike kamp, og Amir er i ferd med å bli ødelagt, da Sohrab griper inn. Han tar frem spretterten, finner en metallring fra et bord, og sender denne inn i Assefs venstre øye, det samme faren hans hadde truet med å ødelegge. De klarer å rømme fra huset, hopper inn i bilen som har ventet på dem, og kommer seg ut av landet.

Amir blir lagt på sykehuset i Peshawar med store skader, men de drar videre til Islamabad av sikkerhetsmessige grunner så fort Amir klarer å gå. Det viser seg at det ekteparet som Rahim Khan har sagt kan adoptere Sohrab, er fiktivt. Amir får da ideen om selv om adoptere sin halvnevø. Dette viser seg først vanskelig ettersom det ikke kan dokumenteres at foreldrene hans er døde. Det antydes at det kan være taktisk å plassere Sohrab på et barnehjem en periode. Sohrab, som etterhvert kan begynt å bli trygg på situasjonen, blir knekt når han hører at han må tilbake på et barnehjem. Han forsøker å ta sitt liv, men legene klarer å berge ham. Hjemmefra har Soraya funnet ut at de kan ordne med adopsjon etter at Sohrab har kommet seg til USA på turistvisum.

De drar til USA, men Sohrab har utviklet mutisme etter alt som har skjedd. De sliter med å få ham ut av depresjonen. Etter at han er til stede ved en dragekamp, hvor Amir etter mange år på nytt klarer å vinne kampen, ser Amir endelig et smil hos ham. Amir løper avgårde som drageløper.

Persongalleri[rediger | rediger kilde]

  • Amirprotagonist, har skrivetalent
  • Baba – Amirs far, forretningsmann
  • Ali – Babas tjener
  • Hassan – Alis sønn
  • Rahim Khan – Babas forretningspartner og beste venn i Afghanistan
  • Assef – bølle fra Amirs nabolag i Kabul, antagonist, homofil, psykopat, pedofil
  • Soraya – afghansk kvinne som bor i Fremont, Amirs kone
  • Farzana – Hassans kone
  • Sohrab – sønnen til Hassan og Farzana

Film- og teaterversjoner[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]