Khaled Hosseini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Khaled Hosseini
Født4. mars 1965[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (59 år)
Kabul[5]
BeskjeftigelseLege, romanforfatter, medisinsk forfatter, medisinsk forfatter, skribent Rediger på Wikidata
Akademisk gradDoktorgrad[6]
Utdannet vedUniversity of California, San Diego
Santa Clara University
Independence High School
UC San Diego School of Medicine
NasjonalitetUSA
UtmerkelserThe Nichols-Chancellor's Medal
Humo's Gouden Bladwijzer (2008)
Great Immigrants Award (2009)[7]

Khaled Hosseini (persisk: خالد حسینی, født 4. mars 1965 i Kabul, Afghanistan) er en afghansk-amerikansk forfatter og lege. Hans første roman, Drageløperen, ble skrevet i 2003 og ble en bestselger. Hans andre, Tusen strålende soler, ble utgitt 22. mai 2007.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hosseini ble født i Kabul, Afghanistan. Hans far jobbet i det afghanske utenriksdepartement og hans mor var lærer i Kabul. I 1970 flyttet familien til Teheran i Iran, der faren jobbet i den afghanske ambassaden. I 1976 fikk Khaled Hosseinis far jobb i Paris. Etter den sovjetiske invasjonen kunne de ikke vende tilbake til hjemlandet sitt. De fikk oppholdstillatelse i USA og ankom landet uten noen av sine eiendeler. Den tidligere så velstående familien var plutselig tvunget til å motta offentlig støtte. I 1993 var Khaled ferdig utdannet lege.

Inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Da Hosseini var barn leste han mye, alt fra persisk litteratur til Alice i Eventyrland. Hosseinis minner om den før-sovjetiske stemningen i Afghanistan og hans egne erfaringer med hazaraer, førte til hans første roman Drageløperen. En hazara ved navn Hossein Khan jobbet for familien mens de bodde i Iran. Da Khaled gikk i tredje klasse, lærte han mannen å lese og skrive.

Romaner[rediger | rediger kilde]

  • Drageløperen (ISBN 82-516-2148-8) er en historie om den unge gutten Amir, om hans ønske om et nærere forhold til sin far og om vonde barndomsminner. Handlingen foregår i Afghanistan, fra monarkiets fall til Taliban. Deler av historien er også lagt til et moderne San Francisco. Tematikken i boken er diskriminering og immigrasjon. Boken har originaltittelen The Kite Runner, og ble utgitt i 2003. Den ble oversatt til norsk i 2006.
  • Tusen strålende soler (ISBN 978-82-516-2338-4) forteller om Mariam er bare femten år gammel da hun blir sendt til Kabul for å gifte seg med en mann som er tretti år eldre enn henne. Laila er nesten 20 år yngre enn Mariam. De to kvinnenes skjebner møtes. Tematikk for boka er kvinners liv under taliban og nestekjærlighet. Boken har originaltittelen A thousand splendid suns, og ble utgitt i mai 2007.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Khaled-Hosseini, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000027842, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 5773[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id hosseini-khaled[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 2. mars 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.carnegie.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]