Triboelektrisk effekt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En triboelektrisk rekke:
Mest positivt ladd
+
Menneskehud
Skinn
Kaninpels
Glass
Kvarts
Menneskehår
Nylon
Ull
Bly
Kattepels
Silke
Aluminium
Papir (Liten positiv ladning)
Bomull (Ingen ladning)
0
Stål (Ingen ladning)
Tre (Liten negativ ladning)
Rav
Akryl
Isopor
Gummiballong
Harpiks
Hard gummi
Nikkel, Kobber
Svovel
Messing, Sølv
Gull, Platina
Acetat
Syntetisk gummi
Polyester
Styren
Plastfolie
Polyeten
Polypropen
Vinyl (PVC)
Silisium
Teflon
Ebonitt
Mest negativt ladd

Den triboelektriske effekt er et fenomen som gjør at dersom to spesifikt forskjellige materialer kommer i kontakt med hverandre og så blir tatt fra hverandre, vil begge materialene være elektrisk ladet. Effekten blir spesielt stor hvis materialene blir gnidd mot hverandre.

Hvor sterk ladning og hvilket materiale som blir positivt eller negativt ladd, avhenger av flere faktorer. Først og fremst er typen materiale viktig, men også overflateruhet, temperatur og andre egenskaper har noe å si.

Forskjellige typer materialer kan være lista opp i ei liste der to materialer som er langt fra hverandre på lista, vil gi større ladning enn to materialer som er nær hverandre. Til høyre er en slik liste.

Når en opplever at en får støt i seg eller at en fester en ballong i taket etter å ha gnidd den mot håret, kan en takke den triboelektriske effekten.

Generatorer som har som formål å generere elektrostatisk ladning slik som for eksempel Van de Graaff-generatoren gjør også nytte av den triboelektriske effekt.

Se også[rediger | rediger kilde]