Van de Graaff-generator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også bandet Van der Graaf Generator
Enkel Van de Graaff-generator
Prinsippskisse for van de Graaff-generator
1. Metallkuppel med positiv ladning
2. Elektrode som sleper mot båndet og er kopblet til den positive metallkula
3. Plastrull eller -trommel
4. Positivt ladet del av båndet
5. Negativt ladet del av båndet
6. Metallrull
7. Elektrode koplet til den negativt ladde kula
8. Metallkule med negativ ladning
9. Overslagslyn

Van de Graaff-generator eller båndgenerator er et apparat for å lage statisk elektrisitet. Generatoren består i prinsippet bare av et gummibånd som kan sveives rundt to tromler mot en metall-kam og en kuppel av metall over. Det dannes da høyspenning i metallkuppelen.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Van de Graaff-generatoren er bygd opp av et ringformet bånd eller belte av gummi, silke eller et annet materiale som ikke leder strøm, som blir spent over to tromler (ruller) der den ene trommelen er plassert i en hul metallkule eller kuppel av metall-gitter. Når båndet sveives rundt tromlene, blir kula ladet med positive ladninger på grunn av friksjonen mellom båndet og en elektrode, formet som en metall-kam, som er koplet til kula. Dette skyldes den triboelektriske effekt. En annen elektrode er koplet til den andre trommelen (gjerne av akrylplast), og når den statiske oppladningen blir stor nok, skjer det et overslag fra den positivt ladde kula i form av et lyn.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Van de Graaff-generatoren ble utviklet av den amerikanske fysikeren Robert Van de Graaff (1901–1967). Den ble vist for første gang i oktober 1929 på Princeton-universitet. I løpet av noen år ble det bygd en generator som kunne produsere spenninger opp til én million volt (1 megavolt). Den var 180 cm høy og hadde to metallkuler som hver hadde en diameter på 60 cm.

Den første van de Graaff-generatoren i Norden ble bygget på NTH i årene 1934–1937 av fysikkprofessor Johan Peter Holtsmark og hans assistenter.[1]

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Generatoren gjør det mulig å eksperimentere med høyspenning ved hjelp av forholdsvis lav elektrisk strøm. Den er vanlig i fysikkundervisningen i mange skoler og brukes i tilpassede versjoner også i forskning på for eksempel torden og Isolatorer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brandt, Thomas; Nordal, Ola (2010). Turbulens og tankekraft : historien om NTNU. Pax. s. 182–184. ISBN 978-82-530-3348-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

En van de Graaff-generator bygd sammen med en partikkelakselerator. Generatoren lager elektriske felt med høy spenning som akselererer kjernepartiklene. Fra Campus de Jussieu i Paris.