Tremex columba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk


Tremex columba

Vitenskapelig(e)
navn
:
Tremex columba
(Linnaeus, 1763)
Norsk(e) navn: Tremex columbia
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Familie: Bartrevepser
Slekt: Tremex
Habitat: skog, med lønn og eik
Utbredelse: Nord-Amerika
finnes ikke i Norge

Tremex columba er en av bartrevepsene (Siricidae) og finnes i skog med lønn og eik. Bartrevepser er store vepser med et kraftig eggleggningsrør (brodd). Men de er helt ufarlige og stikker ikke og har heller ikke gift. Den lever i symbiose med en tredrepende sopp, som hjelper til å bryte ned treet, slik at larven lettere kan gnage.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er sylindrisk, uten en innsnørt «midje». Eggleggningsrøret er kraftig og ganske kort. Hunnen har mørke svarte bånd på den gule bakkroppen. På noen av bakkroppsleddene smelter de mørke båndene sammen til en mørk rygglinje.

Vingene er rødbrune. Beina er lyst gul-oransje. Lårene er mørke. Hodet er gul-brunt og bredest bak øynene. Antennene er trådformet, gul-oransjeav farge og noe mørkere på midten.

Hunner har en beholdere (mycetangier) med et «slim», i eggleggningsrøret. Dette slimet har soppsporer, av barksopp, i form av gjærceller. Litt av dette kommer på eggene når de legges.

Larvens kropp er sylindrisk, den mangler bukføtter og beina er svært korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Tremex columba finnes i åpen løvskog. Hanner begynner ofte å fly noen dager tidligere enn hunnene.

Hver hunn legger eggene rett på næringsplanten, litt inn i treet. Dersom hun legger ubefruktede egg vil de klekke som hanner. Hunnene legger egg helst på eike- eller lønnetrær. Larven er funnet på trær fra disse artene eller slektene: Fagus grandifolia, Quercus, Acer, Betula, Ulmus , Platanus, Negundo og Celtis.

Larven er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Sammen med egget fulgte det med noen soppceller av den tredrepende barksoppen Cerrena unicolor. Disse begynner å spire til sopphyfer som produserer enzymer og treverket blir brutt ned. Den nyklekte larven får lett tilgang på mat, nedbrutt treverk, på grunn av soppen. De gnager i treet og soppen følger etter. Etterhvert som larven gnager utvider gangen seg i bredde. Bak larven ligger det igjen trespon og avføring. Like før puppestadiet lager larven et lite puppekammer omtrent 2 cm inn i treet.

Tremex columba tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der vepsens indre og ytre organer endres. Larvens bøyelige og myke kropp omdannes til en puppe med et hardt skall. Når skallet er hardt begynner omdanningen fra larve til den voksne (imago) barvepsen. De indre organer brytes i varierende grad ned til en cellemasse. En omorganisering skjer og dyret bygges opp igjen. Puppeperioden varierer etter temperaturen. Hele utviklingen fra egg til voksen tar 2-3 år.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Tremex columba finnes i vest og øst i Nord-Amerika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Tremex columba er en av plantevepsene. I nyere systematikk regnes gruppen plantevepser som en parafyletisk gruppe. Det vil si at gruppen Pamphilioidea er av søstergruppene til stilkvepsene, slik at stilkveps stammer fra treveps.[1]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tree of Life Web Project. 1995. Hymenoptera. Wasps, ants, bees, and sawflies.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]