Trafikanten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den. (november 2012)
Trafikanten AS
Jernbanetorget.jpg
Jernbanetorget med Trafikantens tårn.
Org.formAksjeselskap
Org.nummer991 592 954
BransjeKollektivtransport
Etablert25. september 1986
Opphørt15. april 2014
MorselskapRuter[1]
HovedkontorJernbanetorget, Oslo sentrum
LandNorge
Produkt(er)Ruteopplysning, kort- og billettsalg, utleievirksomhet, produktutvikling
Styreleder Bernt Reitan Jensen
Adm. dir. Jarl Patrick Eliassen
Antall ansatteCa. 100
Nettsted Offisielt nettsted


Trafikanten (Oslo og Akershus trafikkservice AS) var en servicebedrift som markedsførte kollektivtrafikken i Oslo, Akershus og omegn. Selskapet ble stiftet i 1986, og var frem til 2012 eid av flere selskaper, hvorav Ruter eide omtrent 24 og NSB ¼. I januar 2012 ble Trafikanten kjøpt opp av Ruter.[1] Selskapet har om lag 100 ansatte. I 2014 fusjonerte selskapene Ruter og Trafikanten. Tjenestene ble videreført under navnet Ruter.[2]

Trafikanten gav ruteopplysning og reiseinformasjon for buss, trikk, tog, båt og T-bane i Akershus, Oslo og også ellers på det sentrale østlandsområdet. I tillegg solgte Trafikanten alle Ruters kort og billetter.

Trafikantens nettsted inneholdt reiseplanlegger, kart, rutetider, nyheter og andre opplysninger. Trafikanten utviklet og driftet også sanntidsinformasjonssystemet i Oslo og Akershus som fortløpende implementeres på holdeplasser i regionen, og på internett.

Trafikanten drev også et servicesenter på Jernbanetorget, Aker Brygge og Oslo lufthavn, Gardermoen.

Lyset på tårnet er delt inn i fem horisontale seksjoner bestående av fire røde neonrør, atskilt med ett blått. Seksjonene representerer de fem hverdagene[3], slik at på en mandag vil kun den nederste seksjonen lyse, mens på en fredag vil hele tårnet være opplyst.

Historie[rediger | rediger kilde]

25. september 1986 ble selskapet Oslo og Akershus trafikkservice AS stiftet. Selskapet valgte allerede da merkevarenavnet Trafikanten for sin virksomhet. I 1988 åpnet Trafikantens servicesenter på Jernbanetorget, og i 1992 tok selskapet initiativ til etablering av den landsdekkende ruteopplysningstjenesten 177. Trafikantens servicepunkt på Oslo lufthavn, Gardermoen ble åpnet i 1998, mens servicepunktet på Aker Brygge ble åpnet i 2009.

Eierskap[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]