Hopp til innhold

Tråante 2017

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samisk flagg og jubileumslogo på gatebanner i Trondheim sentrum
Vandring gjennom Trondheim sentrum på jubileumsdagen 6. februar. Statsminister Erna Solberg, Trondheims ordfører Rita Ottervik og sametingspresident Aili Keskitalo deltar sammen med prosjektlederen Ida Marie Bransfjell (hvit kåpe) og to av de samiske veiviserne.

Tråante 2017 var en feiring av 100-årsjubileet for samefolkets første landsmøte i Trondheim som åpnet 6. februar 1917, dagen som senere har blitt Samenes nasjonaldag. Byen Trondheim heter «Tråante» på sørsamisk.[1]

Feiringen startet med ei jubileumsuke i Trondheim i februar 2017, og ble markert med ulike arrangementer gjennom hele året. Feiringa involverte kultur, idrett, religion, utdanning, forskning, næring, naturressurser og politikk. Det var Sametinget, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune som hadde gått sammen om jubileet. I tillegg til å markere 100-årsjubileet, var målet med Tråante 2017 å formidle kunnskap om samene, samisk kultur og samisk historie i Norge, Sverige, Finland og Russland. Prosjektleder for Tråante 2017 var Ida Marie Bransfjell.

Aktiviteter[rediger | rediger kilde]

NTNU Vitenskapsmuseet viste utstillingen «Hvem eier historien?» fra 5. februar 2017 og ut året. Her ble det vist funn som dokumenterer samisk tilstedeværelse i Sør-Norge tilbake til 800-tallet. Utstillingen ble til i et samarbeid mellom Vitenskapsmuseet, Saemien Sijte, Rørosmuseet og Gudbrandsdalsmusea avdeling Lesja.[2] Frøyningsfjelltromma ble også stilt ut her, for første gang i Norge siden 1723.

I forbindelse med 100-årsjubileet utga Norges Bank i februar 2017 en 20-kronersmynt med samisk motiv. Kunstneren Annelise Josefsen vant i 2016 en konkurranse om utformingen av denne mynten.[3][4]

Posten Norge lanserte 30. januar 2017 to frimerker som markering av 100-årsjubileet. Frimerkets motiv var utformet av kunstneren Astrid Båhl, som også har designet det samiske flagget.[5] Motivene på frimerkene er Sametingsbygningen, det samiske flagget og et portrett av Elsa Laula Renberg.

Samefolkets dag, 6. februar 2017, ble det innviet et samisk alter i Nidarosdomen. Alteret er utformet av kunstneren Folke Fjällström, som vant en utsmykkingskonkurranse om oppdraget i mars 2015. Alteret er laget i oljet bjørk, prydet med samisk ornamentikk. Midt på alteret står en treskulptur som er 85 cm høy. Hele alteret har en høyde på 2,35 meter.[6][7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Samisk jubileum og samefolkets dag». Strinda menighet. 3. februar 2017. Besøkt 23. februar 2019. «Tråante 2017 er navnet på 100-årsmarkeringen av det første samiske landsmøtet. Tråante betyr Trondheim på sørsamisk, og Trondheim ligger midt i det sørsamiske området. Bakgrunnen for valg av jubileumsnavn til 100-årsmarkeringen er at samenes første landsmøte ble holdt i Trondheim, - i Metodistkirken i Trondheim, 6.-9. februar 1917.» 
  2. ^ Vitenskapsmuseets informasjon om utstillingen.
  3. ^ NRK (2. februar 2017). «Samiskinspirert mynt og frimerke til 100-års jubileum». NRK (norsk). Besøkt 4. februar 2017. 
  4. ^ «Motivet «vekselvirkning» skal prege jubileumsmynt i 2017». Pressemelding fra Norges Bank. 20. mai 2016. Besøkt 4. februar 2017. «Norges Bank skal utgi en 20-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg for å markere 100-årsjubileet for det første samiske riksmøtet i Trondheim. Billedkunstner Annelise Josefsen vant konkurransen om utforming av jubileumsmotivet. Etter innspill fra Sametinget og Samisk Kunstnerforbund, inviterte Norges Bank syv kunstnere til en konkurranse om utforming av jubileumsmotivet på myntens bakside. Vinner av konkurransen ble billedkunstner Annelise Josefsen, fra Kokelv i Finnmark, med motivet «Vekselvirkning». «Vekselvirkning» er ment å symbolisere samspillet mellom krefter. Symbolene er hentet fra samisk mytologi, og fritt satt sammen etter mange tegn fra runebomma, et samisk trommeinstrument. Det kan bli gjort mindre justeringer i motivet før mynten settes i produksjon. Forsiden vil som ved tidligere utgivelser være et kongeportrett. Mynten vil bli utgitt i forbindelse med hovedmarkeringen av jubileet i Trondheim i februar 2017 - «Tråante 2017». («Tråante» er sørsamisk for «Trondheim».)» 
  5. ^ «Tråante 2017 – frimerkene». Tråante 2017. 25. januar 2017. Besøkt 4. februar 2017. «Den 30. januar lanseres disse flotte frimerkene! De utgis i hefter på ti frimerker (fem av hvert motiv) og dekker porto opp til 20 gram i Norge. Til hver frimerkeutgivelse lager Posten Norge egne samleprodukter. (---) Den samiske kunstneren Astrid Båhl er designer av Tråante 2017 frimerkene. Båhl har også designet det samiske flagget, som ble tatt i bruk i 1986.» 
  6. ^ «Gudstjeneste med innvielse av samisk utsmykking - Tråante 2017 - Nidarosdomen». www.nidarosdomen.no (norsk). Arkivert fra originalen 5. februar 2017. Besøkt 4. februar 2017. «Det var biskop Tor Singsaas og daværende prest i Samisk menighet i sør-samisk område (Saamien Åålmege), Bierna Biente, som tok initiativ til en samisk utsmykning i Nidarosdomen. I desember 2014 ble det så utlyst en konkurranse blant samiske kunstnere. I alt sju forslag var sendt inn, og en enstemmig jury valgte i mars 2015 en treskulptur av den sør-samiske kunstneren Folke Fjällstrøm fra Vålådalen i Sverige. Kunstverket er laget i bjørk, det er oljet og bearbeidet etter samiske tradisjonskunnskaper, og har samisk ornamentikk som budskapsbærende og identitetsskapende element. Det har en høyde på 2,35 meter inkludert sokkel, og den midstilte figuren er 85 cm.» 
  7. ^ NRK (4. februar 2017). «Historisk alter inn i Nidarosdomen». NRK (norsk). Besøkt 4. februar 2017. «Historisk alter inn i Nidarosdomen: For alle første gang får et samisk alter plass i Nidarosdomen i Trondheim.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]