Toxicodendron

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toxicodendron
Giftsumak (Toxicodendron radicans)
Giftsumak (Toxicodendron radicans)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Toxicodendron
Mill.
Norsk(e) navn:
Hører til: sumakfamilien,
Sapindales,
blomsterplanter
Antall arter: ca. 20
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Nord-Amerika, Øst-Asia
Arter:

Toxicodendron er en slekt i sumakfamilien. Disse plantene ble tidligere regnet til slekta Rhus.

De er løvfellende busker eller trær, mer sjeldent forvedede klatreplanter. De har en hvit lateks som blir svart ved kontakt med luft. Bladene er ulikefinnete, trekoblete eller hele. Frukten er en steinfrukt.

Berøring av alle arter i slekta gir kraftig utslett, kløe og feber, frembrakt av aktivstoffet urushiol. Dette stoffet er ikke regnet som en gift, men et allergen, da det får kroppens immunforsvar til å svare med en allergisk reaksjon. Toxicodendron betyr «gifttre».

Toxicodendron er disjunkt utbredt i Nord-Amerika og Øst-Asia. Lateks fra Toxicodendron succedaneum og Toxicodendron vernicifluum brukes til å produsere østasiatiske lakkarbeider. De to vanligste artene i Nord-Amerika er giftsumak, «poison ivy» (Toxicodendron radicans) i øst og «poison oak», Toxicodendron diversilobum i vest.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Toxicodendron». Flora of China. Besøkt 12. februar 2016. 
  • Ze-Long Nie m.fl. (2009). «Phylogenetic analysis of Toxicodendron (Anacardiaceae) and its biogeographic implications on the evolution of north temperate and tropical intercontinental disjunctions». Journal of Systematics and Evolution. 47 (5): 416–430. ISSN 1759-6831. doi:10.1111/j.1759-6831.2009.00045.x. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blomster hos Toxicodendron trichocarpum i Korea