Hopp til innhold

Todd Phillips

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Todd Phillips
FødtTodd Bunzl
20. des. 1970[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (53 år)
Brooklyn
BeskjeftigelseManusforfatter, filmprodusent, filmregissør, skribent, skuespiller, filmskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedTisch School of the Arts
NasjonalitetUSA
Medlem avWriters Guild of America West
Aktive år1994
IMDbIMDb

Todd Phillips (født 20. desember 1970 i Brooklyn, New York) er en amerikansk filmregissør, manusforfatter, filmprodusent og skuespiller. Han er kjent for å ha regissert The Hangover og oppfølgeren The Hangover Part II.

Hans film Joker vant Gulløven ved Filmfestivalen i Venezia i 2019.[5]

Karriere som regissør

[rediger | rediger kilde]

Road Trip (2000)

[rediger | rediger kilde]

Phillips startet karrieren som dokumentarfilmskaper, men fikk sitt gjennombrudd i 2000 da han regisserte eventyrkomedien Road Trip med blant andre Breckin Meyer, Seann William Scott og Amy Smart på rollelista. Filmen handler om fire venner som legger ut på en reise langs veien.

Old School (2003)

[rediger | rediger kilde]

Tre år senere var han tilbake med nok en komedie, Old School, som tar for seg hvordan tre venner som prøver å gjenskape tiden på college. Luke Wilson, Will Ferrell og Vince Vaughn spiller hovedrollene.

Starsky & Hutch (2004)

[rediger | rediger kilde]

Allerede året etter var Phillips på banen igjen som regissør, da han laget actionkomedien Starsky & Hutch, som er en versjon av TV-serien fra 1975. Denne filmen handler om hvordan to politimenn (spilt av Ben Stiller og Owen Wilson) som prøver å fange kriminelle ved hjelp av eks-krimkongen Huggy Bear. Vince Vaughn og Snoop Dogg spiller også i filmen.

School for Scoundrels (2006)

[rediger | rediger kilde]

I 2006 laget Phillips sin første romantiske komedie med School for Scoundrels, hvor en nerd prøver å heve selvtilliten ved å vinne drømmejenta. Imidlertid har læreren hans akkurat det samme målet. Billy Bob Thornton, Jon Heder og Jacinda Barrett spiller hovedrollene.

The Hangover (2009)

[rediger | rediger kilde]

Så kom Phillips' hittil største film som regissør, hitkomedien The Hangover. Her reiser fire venner på bryllupsreise til Las Vegas. Tre av dem våkner opp på et hotellrom dagen etter ankomst uten å ane hva som har skjedd dagen før. En tiger befinner seg på badet, en baby i skapet – og den fjerde vennen har forsvunnet og gir ikke svar fra seg. Bradley Cooper, Ed Helms og Zach Galifianakis spiller hovedrollene.

Due Date (2010)

[rediger | rediger kilde]

Innimellom Hangover-slagene kom en film som har likhetstrekk med filmen Road Trip, nemlig Due Date. En gift mann må rekke tilbake til Los Angeles fra Atlanta innen fem dager, men ender opp i tidsklemme da en annen mann ødelegger for ham og må kjøre ham dit. Robert Downey jr., Zach Galifianakis og Michelle Monaghan spiller i filmen.

The Hangover Part II (2011)

[rediger | rediger kilde]

Oppfølgeren til The Hangover hvor gutta denne gangen er i Thailand hvor Stu skal gifte seg. Det ender opp med at de på et utdrikningslag opplever et sterkt déjà vu da de igjen våkner opp på et hotellrom uten å ane hva som skjedde kvelden før. Nok en gang er en venn forsvunnet, og denne gangen har de en irriterende ape med på reisen. Cooper, Helms og Galifianakis er også denne gang i hovedrollene.

The Hangover Part III (2013)

[rediger | rediger kilde]

Det er bestemt at det kommer en tredje film om bakrusgutta, The Hangover Part III, som kommer i 2013.

Todd Phillips ble nominert til Oscar for beste adapterte manus i 2007 for Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, som han skrev sammen med Sacha Baron Cohen, Peter Baynham, Anthony Hines og Dan Mazer. Han var også med som utøvende produsent i filmen All the King's Men (2006).

Filmografi

[rediger | rediger kilde]

Regissør

[rediger | rediger kilde]

Manusforfatter

[rediger | rediger kilde]

Produsent

[rediger | rediger kilde]

Skuespiller

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 140023887, besøkt 14. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000030903, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ filmportal.de, Filmportal-ID 98d28ae6f6d0412f807bfaf7fa1d0367, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6pz78b4, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «'Joker' wins Golden Lion at Venice; Polanski drama is runner-up». Japan Today (engelsk). Besøkt 8. september 2019. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]