Thomas Howard, 4. hertug av Norfolk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Howard, 4. hertug av Norfolk
Født10. mars 1536[1]Rediger på Wikidata
Kenninghall
Død2. juni 1572[1]Rediger på Wikidata (36 år)
Tower Hill
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Det kongelige råd
  • medlem av Overhuset (1554–1572)
  • Lord Lieutenant of Norfolk (1559–1572) Rediger på Wikidata
EktefelleMary FitzAlan (1555–)[2][3]
Margaret Howard (1558*–)[2][3]
Elizabeth Leyburne (1566–)[2][3]
FarHenry Howard, jarl av Surrey[2]
MorFrances Howard[2]
SøskenHenry Howard, 1. greve av Northampton
Jane Neville[2]
BarnPhilip Howard, 20. jarl av Arundel
Thomas Howard, 1. greve av Suffolk[2]
Lord William Howard
Margaret Sackville[2][4]
NasjonalitetKongeriket England
GravlagtSt Peter ad Vincula
UtmerkelserHosebåndsordenen
Våpenskjold
Thomas Howard, 4. hertug av Norfolks våpenskjold

Thomas Howard, 4. hertug av Norfolk (født 10. mars 1536 i Kenninghall i Norfolk i England, henrettet 2. juni 1572 i London) var en engelsk adelsmann som også var den 1. jarl av Southampton og den 3. jarl av Surrey. Han er kjent som sønn av poeten Henry Howard som ble henrettet for forræderi, og selv konspirerte han for å erstatte dronning Elisabeth I av England til fordel for skottenes dronning Maria Stuart, noe som ble hans fall.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Howard ble oppdratt av John Foxe, en protestantisk martyrolog, som hele livet ble understøttet av Howard. Hans far døde før bestefaren slik at Howard arvet hertugdømmet Norfolk da hans bestefar, Thomas Howard, 3. hertug av Norfolk, døde i 1554. Howard fikk tilliten til dronning Elisabeth I med en posisjon til tross for familiens historie og hans egen tidligere støtte for katolisismens sak, skjønt han hevdet selv å være en protestant.

Ekteskap og konspirasjon[rediger | rediger kilde]

Første hustru[rediger | rediger kilde]

Thomas Howards første hustru var Mary FitzAlan, arvingen til Arundel-eiendommene etter at hennes far Henry FitzAlan, 19. jarl av Arundel, døde. Etter kun ett års ekteskap døde hustruen i barsel da sønnen Philip Howard ble født. Det er fra dette ekteskapet hvor den nåværende hertug av Norfolk har tatt sitt navn «FitzAlan-Howard» og hvorfor hans sete er i Arundel. Til tross for at hennes gravstøtte er i Framlingham ble hun aldri gravlagt der, men i kirken St Clement Danes i London.

Andre hustru[rediger | rediger kilde]

Thomas Howard giftet seg deretter med en annen arving, Margaret, datter av Thomas Audley, 1. baron Audley av Walden. Også Margaret døde ung. Han fikk to sønner og to døtre med henne og hun fikk sin gravstein i deres gravkammer i St Michael the Archangel i Framlingham.

Tredje hustru[rediger | rediger kilde]

Etter at Margaret døde giftet Thomas Howard seg med Elizabeth Leyburne, enke etter Thomas Dacre, 4. baron Dacre av Gillesland.

Han gjorde svært bemerkelsesmessige ekteskapsplaner hvor Elizabeths tre døtre med Dacre ble hustruene til hans egne sønner fra de to første ekteskapene. Med andre ord:

Forsøk på et fjerde ekteskap, konspirasjon og død[rediger | rediger kilde]

Dronning Elisabeth I av England lot Thomas Howard bli arrestert i 1569 for å ha konspirert til å forsøke å gifte seg med Skottlands dronning Maria Stuart. Da han ble løslatt deltok han i, skjønt bevisene for hans deltagelse blir betvilt av enkelte historikere, Ridolfi-konspirasjonen sammen med kong Filip II av Spania med den hensikt å plassere Maria Stuart på den engelske tronen og gjeninnføre katolisismen i England.

Han ble på nytt arrestert og henrettet for høyforræderi i 1572. Han er gravlagt i St Peter ad Vincula i Tower of London.

Hans eiendommer og titler ble inndratt, men de fleste ble igjen gitt tilbake til hans sønner. Tittelen hertug av Norfolk ble gjenopprettet, fire generasjoner senere, til en slektning, Thomas Howard, 5. hertug av Norfolk (16271677)

I fiksjonen[rediger | rediger kilde]

En svært fiktiv versjon av Thomas Howard, 4. hertug av Norfolk, som en erkeskurk ble spilt av Christopher Eccleston i filmen Elizabeth. En annen versjon av hertugen finnes i en miniserie for TV, utgitt av BBC, kalt for The Virgin Queen, hvor han blir spilt av Kevin McKidd.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 1024821935, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e f g h Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c The Peerage person ID p10300.htm#i102999, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Francis Edwards (1968): The marvellous chance: Thomas Howard, Fourth Duke of Norfolk, and the Ridolphi plot, 1570-1572. ISBN 0-246-64474-5
  • Neville Williams (1965): Thomas Howard,: Fourth duke of Norfolk. AISN B0007DRE5Y
  • Benedictine Brethren of Glendalough (forfatter), William Cooke Taylor (red.) (2005): Thomas Howard: Fourth Duke of Norfolk . ISBN 1-4254-6159-X
Forgjenger:
 Thomas Howard 
Earl Marshal
Etterfølger:
 George Talbot 
Forgjenger:
 Thomas Howard 
Hertug av Norfolk
Etterfølger:
 Thomas Howard
Gjenopprettet 1660 
Baron Mowbray
Etterfølger:
 Philip Howard