Philip Howard, 20. jarl av Arundel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Philip Howard
En av De førti martyrer fra England og Wales
PhilipHowardEarlOfArundel.jpg
Født 28. juni 1557
Strand i London
Død 19. oktober 1595
Tower of London
Ektefelle Anne Howard, grevinne av Arundel
Far Thomas Howard, 4. hertug av Norfolk
Mor Mary FitzAlan
Søsken Thomas Howard, 1. greve av Suffolk
Barn Thomas Howard
Utdannet ved St John's College
Nasjonalitet Storbritannia
Helligkåret 1970
Anerkjent av Den katolske kirke
Festdag 25. oktober
Se også Ekstern biografi

Philip Howard, 20. jarl av Arundel (født 28. juni 1557, død 19. oktober 1595) var en engelsk adelsmann. Han ble i 1970 helligkåret av pave Paul VI.

Han ble født i Strand i London som eldste sønn av Thomas Howard, 4. hertug av Norfolk og Lady Mary FitzAlan, datter av Henry Fitzalan, 19. jarl av Arundel. Han ble døpt i Palace of Whitehall med medlemmer av kongefamilien til stede, og fikk navn etter sin gudfar Filip II av Spania.

Fjorten år gammel ble han gift med sin fostersøster, Anne Dacre. Det arrangerte ekteskapet var dårlig til å begynne med, og de var lenge fra hverandre, men ble så gjenforent og fikk etterhvert et svært godt ekteskap.

Faren ble i 1572 henrettet for høyforræderi, og hans titler ble inndratt. Da morfaren døde arvet Philip Howard hans tittel, og han ble dermed jarl av Arundel i 1580.

Arundel og de fleste i hans familie ble katolikker under Elizabeth I, på et tidspunkt hvor dette var en svært farlig ting å gjøre. De forsøkte å forlate England uten tillatelse. Mange kunne kommet unna med dette, men Arundel var dronningens tremenning, og både konversjonen og det å forsøke å forlate landet uten monarkens tillatelse var høyforræderi. Den 25. april 1585 ble han satt i Beauchamp Tower i Tower of London. Det ble aldri bevist at han var skyldig i høyforræderi, men han ble sittende i Tower i ti år inntil han bukket under for dysenteri. Mens han lå for døden bad han dronningen om å få lov til å treffe sin kone og sønnen, som hadde blitt født mens han var fengslet. Dronningen svarte at dersom han gikk tilbake til den anglikanske tro kunne han få lov til dette. Arundel nektet, og døde alene i Tower. Han ble umiddelbart etter proklamert å være en katolsk martyr.

Han ble gravlagt uten noen seremoni under gulvet i St Peter ad Vincula i Tower. 29 år senere fikk enken og sønnen tillatelse fra Jakob I til å flytte hans levninger til Arundel Castle, hvor hans grav fortsatt er et pilegrimsmål.

Arundels eiendommer og titler ble inndratt i 1589, men sønnen Thomas fikk i 1604 tittelen gjenopprettet sammen med de subsidiære titlene.


Forgjenger:
 Henry FitzAlan 
Jarl av Arundel
Etterfølger:
 Thomas Howard