Theodorus Cornelis Maria Hoogenboom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Theodorus Cornelis Maria Hoogenboom
FødtTheodorus Cornelis Maria Hoogenboom
27. aug. 1960Rediger på Wikidata (63 år)
Oudewater
BeskjeftigelseKatolsk prest (1999–), katolsk biskop (2010–) Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetKongeriket Nederlandene
Våpenskjold
Theodorus Cornelis Maria Hoogenbooms våpenskjold

Theodorus Cornelis Maria Hoogenboom (født 27. august 1960 i Oudewater i Nederland) er en nederlandsk katolsk prelat og hjelpebiskop i Utrecht.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Theodorus Hoogenboom studerte jus ved Universitetet i Utrecht. Etter endt utdanning tjenestegjorde han som reserveoffiserkandidat i den nederlandske hær i to år. Deretter arbeidet han som akademisk forsker innen forfatnings- og forvaltningsrett med særlig fokus på menneskerettigheter.

Samtidig meldte han seg til ulønnet innsats ved Døperen Johannes menighet i Montfoort, og begynte å studere teologi. Han gikk inn på Ariënskonvikt, et interdiocesant seminar i Utrecht, og fullførte sine teologiske studier ved det teologiske fakultet i Utrecht, med hovedfag i moralteologi. Etter å ha fullført en pastoral praksis ved Eemland Hospital i Amersfoort, studerte han kanonisk rett ved Det pavelige gregorianske universitet i Roma.

Prest[rediger | rediger kilde]

Erkebiskopen av Utrecht, hardinal Adrianus Johannes Simonis, presteviet ham den 25. september 1999. Etter at han kom tilbake fra Roma i 2001, ble Hoogenboom viserektor for Ariënskonvikt og dommer ved den kirkelige domstol i erkebispedømmet Utrecht. I 2008 ble han generalvikar i Utrecht og deretter prost for metropolitankapittelet.[1]

Hjelpebiskop i Utrecht[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte ham til hjelpebiskop i Utrecht og titulærbiskop av Bistue den 7. desember 2009. Erkebiskopen av Utrecht, Willem Jacobus Eijk, presteviet ham den 13. februar 2010; medkonsekratorer var Johannes Harmannes Jozefus van den Hende, biskop av Breda, og Johannes Antonius de Kok OFM, tidligere hjelpebiskop i Utrecht. .

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Biskop Theodorus Cornelis Maria Hoogenboom hos comece.eu, lest 13. mai 2022.
  2. ^ catholic-hierarchy.org woorts, lest 20. januar 2024