The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)» er en amerikansk sang, skrevet av Rudy Clark. Sangen ble en hit i innspillingen til Betty Everett, som nådde førsteplassen på the Cashbox magazines R&B-liste i 1964. Sangen har blitt spilt inn på plate av dusinvis av artister og grupper verden over i flere tiår siden. Den ble en internasjonal hit, da Cher spilte den inn i 1991.

Vinylinnspillinger[rediger | rediger kilde]

Betty Everetts hit, Merry Claytons originalversjon og Ramona Kings single[rediger | rediger kilde]

Calvin Carter, sjefs-artist og repertoarmannen i det Chicago-baserte Vee-Jay Records, fant «It's in His Kiss», da han besøkte New York City på leting etter materiale for Vee-Jays artiststall, som innbefattet Betty Everett. Etter at Everett hadde en hit med en annen sang som Calvin Carter brakte med seg fra New York City, «You're No Good», foreslo Calvin Carter at Everett skulle spille inn «It's in His Kiss» som oppfølgersingle. Everett — som fant sangen barnslig — gikk motvillig med på det. The Opals (fire tenåringsjenter fra East Chicago, Indiana som var stampersoner på Vee-Jays sessioner) bidro med de ledsagende sangstemmene på Everetts innspilling.

Den ble utgitt på singlen Vee-Jay VJ 585 i februar 1964. Produsent var Calvin Carter. B-siden var «Hands Off».

Dave Marsh mener, i sin book The Heart of Rock and Soul, at Betty Everetts versjon, «mens [den er kreditert] som en solofremførelse er den én av de fineste jentegruppehitene, utvilsomt den beste gjort utenfor genrens New York City/Philadelphia/Los Angeles-akse».[1]

I virkeligheten ble sangen avvist på vegne av den ledende jentegruppa i begynnelsen av 1960-årene, New York-baserte Shirelles[2] og ble første gang spilt inn i New York City av Merry Clayton med sangledsagelse av The Blossoms, produsert av Jack Nitzsche og med tittelen «It's in His Kiss». Claytons versjon ble utgitt i juni 1963 av Capitol uten merkbare resultater.

En annen versjon av «It's in His Kiss» med den Los Angeles-baserte vokalisten, Ramona King (produsert av Joe Saraceno og Jerry Riopelle), ble utgitt av Warner Brothers i januar 1964, uken før utgivelsen av Everetts versjon. Selv om Everetts single mer sannsynlig ville bli spilt på radio, ettersom hun var en etablert hitmaker (med «You're No Good») fryktet Vee-Jay å tape salg til Kings versjon og valgte å utgi den under tittelen, «The Shoop Shoop Song» (refererende til sangens bakgrunnsvokaler), for å skjelne Everetts versjon. «The Shoop Shoop Song» ble den nest største, skjønt kanske den mest minneverdige, hiten i Everetts karriere og nådde sjetteplassen både på Billboard Hot 100-listen og R&B Singles-listen i april 1964. Everetts «The Shoop Shoop Song» var også en # 1 R&B-hit, ifølge Cash Box.

Everetts versjon ble i begynnelsen oversett i Storbritannia i 1964, selv om Everetts mindre hit i USA i 1965, «Getting Mighty Crowded» (# 65) kom til å nå en 29.-plass i Storbritannia. I 1968 gjenutga britiske President Records begge sangene på én single, med «The Shoop Shoop Song» på A-siden. Denne utgivelsen nådde britiske Top 40, med # 34 som høyeste plassering.

Coverversjoner fra 1960- og 1970-årene[rediger | rediger kilde]

«The Shoop Shoop Song» fikk sin første betydningsfulle britiske versjon med mannlige artister, The Searchers — med Mike Pender som ledesanger. «It's in Her Kiss» ble utgitt på LP-platen, It's the Searchers, i april 1964. Sangen — med samme tittel — ble deretter spilt inn på plate av The Hollies og The Swinging Blue Jeans, mens Britgirls Helen Shapiro, Lulu og Sandie Shaw spilte alle inn «It's in His Kiss», selv om ingen av disse versjonene ble utgitt på single.

I 1974 gjorde australske the Bootleg Family Band en coverversjon. «The Shoop Shoop Song» ble en Top 5 hit for bandet, som senere ble kjent som Avalanche.[3]

«The Shoop Shoop Song» ble først en større hit i Storbritannia i 1975 i en discoversjon med Linda Lewis. Luther Vandross var bakgrunnsvokalist. Den hadde tittelen «It's in His Kiss», til tross for at den inneholdt en variant av shoop shoop- backgrunnsvokalen. Sangen ble innspilt i Media Sound, New York City. Hennes versjon ble utgitt på single for Artista. Produsenter var Bert de Couteuax og Tony Silvester. Den var hentet fra LP-platen Not a Little Girl Anymore (Artista) .B-siden var «Walk About».

Lewis' versjon nådde sjetteplassen på den britiske singlelisten.

Kate Taylor hadde sin eneste listeplasserte single i USA med en akustisk innspilling av «It's in His Kiss» (# 49 i 1977). Motvokalen var med James Taylor, som produserte sangen (med Lew Hahn). Linda Ronstadt hadde planlagt å lage en nyinnspilling av «The Shoop Shoop Song» med Nicolette Larson. Denne idéen ble forlatt, men Ronstadt og Phoebe Snow fremførte sangen live i en episode av Saturday Night Live i 1979. (Ronstadt fremførte også sangen solo under sin opptreden i The Muppet Show i 1980).[4]

The Swinging Blue Jeans nådde tredjeplassen på den britiske singlelisten med coverversjonen til «You're No Good», som var Betty Everetts siste single før «The Shoop Shoop Song». Gruppas versjon av «It's in Her Kiss» var uutgitt til 1998, da den ble utgitt på samlingen, At Abbey Road.

Andre versjoner[rediger | rediger kilde]

Chers versjon[rediger | rediger kilde]

Chers versjon ble spilt inn med tanke på soundtracket til hennes film, Mermaids - Hvordan selge sko til en havfrue (Mermaids), fra 1990, hvor den blir spilt under rulleteksten på slutten.

«The Shoop Shoop Song» ble utgitt på singlen Geffen 7-19659 7. november 1990. Produsent var Peter Asher. B-siden var «Love on a Rooftop».

Utgivelsen av singlen i USA sammenfalt med utgivelsen av filmen i november. Det svake box office-resultatet til Mermaids – Hvordan selge sko til en havfrue ble gjenspeilet i listeplasseringen til The Shoop Shoop Song-singlen: Den lå som høyest som # 33 i januar 1991 og signaliserte slutten på den hitsrekken som Cher hadde hatt i USA siden 1987.

Mangelen på amerikansk entusiasme for Chers «The Shoop Shoop Song» førte til en annen innspilling: Hennes versjon av Barbara Lewis' «Baby I'm Yours», som ble utgitt som ledesingle fra Mermaids-soundtracket i Storbritannia og det kontinentale Europa. Etter at den sangen hadde mislykkes i å bli en hit (skrapte knapt på den britiske singlelisten som # 89). ble imidlertid «The Shoop Shoop Song» utgitt på single, med «Baby I'm Yours» på B-siden. Den nådde førsteplassen på den britiske singlelisten 4. mai 1991 og beholdt førsteplassen i fem uker, Chers første nummer én-hit som soloartist. Hennes siste nummer én-hit var tilbake i 1965, med Sonny: «I Got You Babe».

Chers «The Shoop Shoop Song» ble også en nummer én-hit i Irland, New Zealand, Norge, Spania og Østerrike. Singlen nådde en andreplass i Australia og Top 10-status i Belgia, Frankrike, Nederland, Sveits, Sverige og Tyskland.

Singlens suksess i Storbritannia og det kontinentale Europa ble reflektert i at den ble tilføyd på hennes album, Love Hurts, som ble utgitt i disse delene av verden pluss i Australia samt New Zealand. «The Shoop Shoop Song» var også med på den canadiske versjonen av albumet, men i USA var ikke sangen tilgjengelig på et Cher-album før utgivelsen av If I Could Turn Back Time: Cher's Greatest Hits i 1999.

Musikkvideo[rediger | rediger kilde]

Originalvideoen til «The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss) ble laget for å promotere filmen, Mermaids. Videoen inneholdt Cher sammen med Winona Ryder og Christina Ricci, som spilte hennes døtre i filmen, i et musikkstudio med klær og stilen til 1960-talls perioden i filmen. Klipp fra den ble vist gjennom hele videoen. Nær slutten ble Cher og jentene vist i en bakgate, mens de spraymaler en vegg. Da «Mermaids» raskt ble satt opp og tatt ned fra kinoer ble en revidert video utgitt, som visste bortklipte scener fra filmen.

En kort musikkvideo med originalversjonen forekom på begynnelsen av specialen, DTV Romancin', satt til klipp med kyss fra Disney-tegnefilmer

En episode av Tiny Toon Adventures inneholdt en animert musikkvideo med originalversjonen, hvor Babs Bunny mimet til sangen.

Livefremførelser[rediger | rediger kilde]

Cher fremførte sangen på disse konsertturnéene:

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Philip A. Kruse har skrevet en norsk tekst. Hans versjon heter «Det er hans kyss».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

Kara fra Sahara. Utgitt på CD-platen Kara fra Sahara (Barneselskapet BSCD 1006) i 1997.

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Ukentlige lister[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
Cher Australia Australia[5] 4 22 (# 4 i 2 uker) 3. mars 1991
Cher Canada Singles-listen # 21 1990
Cher Canada Adult Contemporary-listen # 4 1990
Cher Europa Europa # 1 1991
Cher Frankrike Frankrike # 3 21 (# 3 i 6 uker) 28. september 1991
Cher Irland Irland # 1 12 18. april 1991
Cher Nederland Nederland[6] # 5 16 (# 5 i 2 uker) 25. mai 1991
Cher New Zealand New Zealand[7] # 3 23 (# 3 i 1 uke) 26. mai 1991
Cher Norge VG-lista # 1 24 (# 1 i 4 uker) 1991
Cher Storbritannia Storbritannia # 1 15 13. april 1991
Cher Sveits Sveits # 4 22 (# 4 i 3 uker) 30. juni 1991
Cher Sverige Sverige # 10 11 (# 10 i 1 uke) 24. april 1991
Cher Tyskland Tyskland # 3 1991
Cher USA Billboard Hot 100-listen # 33 1990
Cher USA Billboard Hot 100 Singles Sales-listen # 23 1990
Cher USA Billboard Hot Adult Contemporary Tracks-listen # 7 1990
Cher USA Billboard Hot Dance Singles Sales-listen # 50 1990
Cher Østerrike Østerrike # 1 25 14. april 1991

Årlige lister[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Plassering År
Cher Australia Australia[8] # 10 1991
Cher Nederland Nederland # 44 1991
Cher Storbritannia Storbritannia # 3 1991
Cher Sveits Sveits[9] # 7 1991
Cher Tyskland Tyskland[10] # 7 1991
Cher Østerrike Østerrike[11] # 3 1991

All Time-lister[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Plassering
Cher Norge VG-lista[12] # 67

Sertifiseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Land Utsteder Sertifisering
Cher Tyskland Tyskland IFPI Gull

Referanser[rediger | rediger kilde]