Vee-Jay Records

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Singel av Jimmy Reed på Vee-Jay

Vee-Jay Records var et plateselskap i USA som på 1950- og 1960-tallet spesialiserte seg på utgivelser innen blues, jazz, rhythm and blues og rock and roll. Det blei grunnlagt i 1953 av ekteparet Vivian Carter og James C. Bracken, og navnet er den engelskspråklige uttalen av forbokstavene V og J.

Av artister de gav ut, kan nevnes bluessangerne Jimmy Reed, Memphis Slim og John Lee Hooker, sanggruppene The Spaniels, The Dells og El Dorados og soul-artistene Jerry Butler, Gene Chandler, Dee Clark og Betty Everett. Innenfor jazz hadde de plater med blant annet Wynton Kelly, Lee Morgan, Eddie Harris og Wayne Shorter.

Størst suksess hadde de imidlertid med rock i første halvdel av 1960-tallet, og da i hovedsak som plateselskapet til The Four Seasons og som USA-distributør for The Beatles. Det siste var en rettighet de fikk på lisens fra EMI, ettersom EMIs eget USA-selskap, Capitol Records, ikke ville distribuere gruppa. Til tross for dette fikk Vee-Jay økonomiske vansker en periode i 1963, noe som førte til at The Four Seasons gikk over til Philips Records og at Capitol overtok The Beatles. I 1966 gikk firmaet konkurs.

Vee-Jay solgte også plater under merkenavnene Interphon, Champion, Oldies 45, Tollie og Abner Records.