Hopp til innhold

Wind of Change

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Wind of Change» er en rockeballade av den tyske gruppen Scorpions. Sangen var med på deres album Crazy World fra 1990, men ble ikke en verdensomspennende hitsingel før i 1991 da den toppet listene både i Tyskland og over hele Europa. Den oppnådde en fjerdeplass på listene i USA og en andreplass på listene i Storbritannia.

Sangen[rediger | rediger kilde]

Teksten feirer de politiske endringene som fant sted i Øst-Europa på den tiden – sånn som de polske rundebordsamtalene, Berlinmurens fall, den økende friheten i kommunistblokken (som siden ville føre til Sovjetunionens fall) og den senere forestående slutten på den kalde krigen. Mange lyttere som ikke er så godt kjent i Moskva blir ofte forvirret av åpningsavsnittet i sangen:

I follow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind
of change

Moskva er navnet på elven som renner gjennom byen Moskva, og Gorkijparken er navnet på en fornøyelsespark i Moskva. Scorpions ble inspirert til å skrive denne sangen etter at de avla et besøk til Moskva i 1989, og nettopp derfor inkluderte de referanser til disse førstnevnte landemerkene.

Bandet og plateselskapet ga til sammen bort USD 70 000 i royalties fra sangen til Mikhail Gorbatsjov. Ifølge sovjetiske media ble pengene øremerket til barnesykehus i Sovjetunionen.[1]

Vurdering[rediger | rediger kilde]

I 2005 valgte seerne på det tyske fjernsynsnettverket ZDF denne sangen til århundrets sang. Det er den mest solgte sangen i Tyskland og er ofte spilt på TV-programmer som presenterer videoklipp fra Berlinmurens fall. Sangen er bredt kjent over hele Tyskland som sangen for den tyske gjenforeningen (og kommunismens fall i Øst-Europa generelt), selv om den først oppnådde sin store popularitet to år senere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rock group meet Gorbachev». UPI (engelsk). Besøkt 25. november 2021. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
«The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)» med Cher
«The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)» med Cher
Nummer 1 på VG-lista
(Uke 21 1991 og 23 1991)
Neste mottaker:
«The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)» med Cher
«Senza una donna» med Zucchero og Paul Young