The Magic Christian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
The Magic Christian
Generell informasjon
SjangerSort komedie
Prod.landStorbritannia Storbritannia
Utgivelsesår12. desember 1968 (Storbritannia)
11. februar (USA)
Lengde92 minutter min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørJoseph McGrath
ManusforfatterTerry Southern (forfatter), Joseph McGrath
ProdusentDenis O'Dell
KomponistKen Thorne
SjeffotografGeoffrey Unsworth
KlipperKevin Connor
Foran kamera
MedvirkendePeter Sellers
Ringo Starr
FilmselskapCommonwealth United Corporation
Eksterne lenker

The Magic Christian er en britisk komedie regissert av Joseph McGrath, og med Peter Sellers og Ringo Starr i hovedrollene. Flere skuespillere gjør små opptredener, som John Cleese, Graham Chapman, Raquel Welch, Spike Milligan, Christopher Lee, Richard Attenborough og Roman Polanski.

Filmen er en satire på kapitalismen, men flere kritikere har kommentert at den er for useriøs til å fungere som satire.[1] Handlingen er i hovedsak fokusert rundt Sir Guy Grand (Sellers) som er en eksentrisk milliardær som sammen med en tidligere uteligger han adopterte, Youngman Grand (Starr), gjennomfører påkostede pek på mennesker for å bevise at «alle har sin pris». Pekene inkluderer å bestikke en shakespeare-skuespiller til å kle seg naken under en fremføring av Hamlet, en parkeringsvakt til å spise en bot han nettopp har skrevet ut og fortsette deretter oppover klassereisen, blant annet ved å sabotere robåtmesterskapet mellom Oxford og Cambridge, å kjøpe et Rembrandt-maleri og klippe ut nesen og å bruke anti-luftskyts under en fasanjakt. I samtale med Youngman, forklarer Sir Guy at det hele er pedagogisk motivert.

Tittelen til filmen spiller på at de to etter hvert kjøper billetter til båten «SS The Magic Christian», en båt som brukes av de rikeste lagene av samfunnet. Arrangert av Sir Guy skjer den ene skandalen etter den andre, der en transvestitt-kabaretsynger (Brynner) legger an på en enslig dranker (Polanski), en vampyr (Lee) utgir seg for å være en kelner, at kapteinen (Wilfrid Hyde-White) er svært tungt beruset og blir dratt av gårde av en gorilla og at det i maskinromme finnes en piskeprestinne (Welch) som krever 100 slavejenter. Da alle passasjerene bestemmer seg for å rømme fr askipet, viser det seg at alt egentlig foregikk innei et varehus i London.


Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Magic Christian - Filmcritic.com via Web Archive

Eksterne sider[rediger | rediger kilde]