Hopp til innhold

Goodnight Vienna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Goodnight Vienna
FormatStudioalbum
Artist, bandRingo Starr
Utgitt15. november 1974
InnspiltAugust 1974
SjangerRock
Lengde00:33:40
Lengde33:40
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records/EMI
Produsent(er)Richard Perry
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
"Ringo"
(1973)
Goodnight Vienna
Blast From Your Past
(1975)

Goodnight Vienna er det fjerde soloalbumet av Ringo Starr. Det ble spilt inn sommeren 1974 i Los Angeles, og utgitt senere på året. Den fulgte den kommersielt suksessfulle forgjengeren "Ringo", og Starr brukte mange av de samme musikerne, inkludert Billy Preston, Klaus Voormann, Robbie Robertson, Harry Nilsson, og produsent Richard Perry.

Alle de andre tre Beatles medlemmene hadde hjulpet med Ringo, men bare John Lennon hjalp til på Goodnight Vienna. Som med "Ringo", ble Goodnight Vienna også en hit, selv om den ble litt mindre suksessfull.

En singel fra albumet, Starrs coverversjon av The Platters' «Only You (And You Alone)», nådde nummer 6 på de amerikanske listene, før albumet ble utgitt i november. Goodnight Vienna nådde nummer 8 i USA, og solgte til gull, og anmeldelsene av den var generelt gunstige. En annen singel, «No No Song» nådde nummer 3 på de amerikanske listene, men nådde kun nummer 30 i Storbritannia, og kom til å bli Starrs siste album på listene i sitt hjemland frem til 1998.

Coveromslaget for Goodnight Vienna var basert på et stillbilde fra den klassiske science fiction filmen The Day the Earth Stood Still, med Starrs hode satt opp på kroppen til Michael Rennie. Rennies rolle var romvesenet Klaatu, et navn som senere ble adoptert av et Kanadisk band som hadde falske rykter for å være the Beatles under et pseudonym. I filmen hadde Klaatu kommet til jorden for å levere et budskap om at hele planeten måtte finne fredelige måter å leve på, et budskap som passer bra med Ringos personlige mantra, «peace and love».

Goodnight Vienna ble remastered og gjenutgitt på CD i 1992 med tre bonusspor: hitsingelen «Back Off Boogaloo» fra 1972, B-Siden «Blindman» og en forlenget versjon av den McCartney-skrevne «Six O'Clock» – en kortere versjon hadde tidligere dukket opp på "Ringo".

Sporliste

[rediger | rediger kilde]
 1. «Goodnight Vienna» (John Lennon) – 2:35
 2. «Occapella» (Allen Toussaint) – 2:55
 3. «Oo-Wee» (Vini Poncia/Richard Starkey) – 3:45
 4. «Husbands and Wives» (Roger Miller) – 3:34
 5. «Snookeroo» (Elton John/Bernie Taupin) – 3:27
 6. «All By Myself» (Vini Poncia/Richard Starkey) – 3:21
  • Med John Lennon på gitar
 7. «Call Me» (Richard Starkey) – 4:07
 8. «No No Song» (Hoyt Axton/David Jackson) – 2:33
 9. «Only You (And You Alone)» (Buck Ram/Ande Rand) – 3:26
  • Med John Lennon på gitar, Billy Preston på elektrisk piano og Harry Nilsson på bakgrunnsvokal.
 10. «Easy For Me» (Harry Nilsson) – 2:20
 11. «Goodnight Vienna (Reprise)» (John Lennon) – 1:20
  • Med John Lennons intro, «'OK, with gusto, boys, with gusto!'»

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]