Raquel Welch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Raquel Welch
RaquelWelchApr2010.jpg
Født 5. september 1940
Chicago
Ektefelle André Weinfeld, Patrick Curtis
Barn Tahnee Welch
Utdannelse San Diego State University
Nasjonalitet USA
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Raquel Welch (født 5. september 1940) er en amerikansk skuespillerinne, forfatter og sex-symbol. I 1959 spilte Welch tittelrollen i Ramona Pageant, en årlig utendørs teater-oppsetning som ble spilt på Hemet i California, basert på romanen Ramona av Helen Hunt Jackson og Bob Biloe.

Hun ble senere værmelder på KFMB, en lokal TV-stasjon fra San Diego. På grunn av sin stramme tidsplan bestemte hun seg for å forlate sine studier ved San Diego State University (da kjent som San Diego State College). Hennes første ekteskap brøt sammen, og hun flyttet med sine to barn, Damon og Latanne, til Dallas i Texas, hvor hun arbeidet som modell for Neiman Marcus og jobbet som en cocktailvertinne.

Senere flyttet Welch tilbake til California og Los Angeles, der hun jobbet for de forskjellige filmselskapene. Hun var blant annet med i TV-showet Bewitched og i filmene McHale's Navy og The Virginian, så vel som på den ukentlige serien The Hollywood Palace. Hun hadde en ledende rolle i Science Fiction-filmen Fantastic Voyage (1966), som gjorde henne til en stjerne.

Welchs mest kontroversielle rolle kom med den beryktede Myra Breckinridge, der hun spilte mot Mae West. Hun spilte i den delen av filmen om en transseksuell heltinne i et forsøk på å bli tatt seriøst som skuespiller, men filmen ble en fiasko. Welch ble en av de ledende amerikanske sex symboler på 1960- og 1970-tallet. Hennes mest minneverdige publisitet var med One Million Years BC som ble en bestselgende film i USA. Mannebladet Playboy kalte henne «Most Wanted Woman» på 1970-tallet.

I januar 2007 ble Welch avslørt som det nyeste ansiktet til MAC Cosmetics Beauty Icon-serien. Per juni 2010 var hun med i flere TV-annonser for solbriller lagd av Foster Grant. I 1974 vant Welch en Golden Globe for beste film i en musikalsk komedie av The Three Musketeers (1973). Hun ble også nominert til en Golden Globe for sin opptreden i TV-dramaet Right to Die (1987). På 2000-tallet er de eneste filmene hun har vært med i Tortilla Soup (2001), Legally Blonde (2001) og Forget About It (2006). Hun var også gjesteskuespiller i TV-seriene Jim Brown: All-American (2002), åtte episoder av American Family mellom 2002 og 2004, 8 Simple Rules (2004) og fem episoder av Welcome to The Captain (2008).