The Lightning Process

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

The Lightning Process er et 3-dagers kurs som henvender seg til personer med ulike fysiske, psykiske eller stressrelaterte lidelser. Metoden ble utviklet av den engelske osteopaten og terapeuten Phil Parker.

The Lightning Process baserer seg etter egen beskrivelse blant annet på kognitive teknikker, hypnoterapi, løsningsfokusert terapi samt nevrolingvistisk programmering. I løpet av kurset lærer deltakerne å endre gamle tankemønstre samt stimulere hjernen til å gå inn i nye nevrologiske spor.

Synet på kurset er delt. Tilhengere mener at det kan gjøre pasienter friske eller mye bedre av sine tilstander eller sykdommer. Kritikere peker på at det foreligger lite ekstern dokumentasjon på at kurset har effekt, og at flere pasienter har fått sin tilstand forverret på lengre sikt.[1]

En studie gjennomført av Universitetet i Tromsø og NAFKAM fra 2012 viste at pasientens tillit til behandlingsformen var svært utslagsgivende på resultatet av kurset.[2]

I august 2012 ble Phil Parker felt av Advertising Standards Authority, det britiske motstykke til Forbrukerombudet. Man konkluderte da med at The Lightning Process ikke kunne dokumenteres å ha effekt på sykdom og at markedsføringen dermed var villedende.[3] Parker ble da pålagt å fjerne alle helsepåstander fra sin markedsføring.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]