Familien Flint

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra The Flintstones)
Hopp til: navigasjon, søk
For spillefilmen fra 1994, se The Flintstones (film)
Familien Flint
orig. The Flintstones
Familien Flint
Generell informasjon
Sjanger Animasjon - Familie
Nasjonalitet USA
Sesonger 6
Episoder 166
Lengde ca 25 min. min. (per episode)
Bak kamera
Skapere William Hanna
Joseph Barbera
Produsent William Hanna
Joseph Barbera
Musikk Hoyt Curtin
Sending
Periode 30. september 19601. april 1966
TV-kanal ABC
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata

Familien Flint (engelsk originaltittel The Flintstones) er en humoristisk, animert, amerikansk tv-serie som gikk på ABC fra 1960 til 1966. og ble produsert av Hanna-Barbera Productions (H-B). Serien handler om familien Flint og vennene som lever i en karikert steinalderverden formet som en parodi på et middelklassemiljø i en amerikansk småby. Serien var den første sitcom tegnefilmserien beregnet for et voksent TV-publikum og ble sendt i beste sendetid.

Serien handler i hovedsak om Fred Flint og hans kone Wilma. De har har den lille datteren Pebbles, samt dinosauren Dino og sabeltannkatten Baby Puss som kjæledyr. Freds beste kamerat er Barney Rubble, som er gift med Betty. De har den lille, men likevel kjempesterke, sønnen Bamm-Bamm og Hoppy (en blanding av kenguru og dinosaur) som kjæledyr. Alle bor i steinalderbyen Bedrock. Serien skildret med humoristiske anakronistiske paralleller til den amerikanske middelklassens forstadsliv.

I Norge ble serien vist første gang på Nrk fra 1962 til 1966. Deler av den ble sendt i reprise fra 1969 til 1970. I 1978 sendte de nye episoder (The Flintstone Comedy Hour).[1] Nrk sendte så hele den originale serien i reprise fra 1986 til 1989, da i helgene som en del av Frokost-TV. I 2000 gjorde serien sin norske debut på Cartoon Network, da kanalen ble oversatt med norsk tale (tidligere svensk). Den gikk frem til 2005, da Cartoon Network byttet mesteparten av seriene sine med nyere, egenproduserte program. I 2010 kom kanalen "Boomerang" på Norsk TV og serien går fortsatt på TV den dag i dag.

Serien dannet utgangspunkt for en rekke spin-off produkter, blant annet 11 TV-serier og en rekke andre TV-specials. I 1994 kom en filmversjon i realfilm med John Goodman i den ledende rollen, og i 2000 kom en oppfølger. Det ble også skapt flere tema-parker.

Sesong 1 til 4 ble utgitt i Norge av "Warner Bros Entertainment", med både norsk og engelsk tale. Sesongene er nå (2015) ute av produksjon og svært vanskelige å få tak i.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten Radio&TV bilag (22.9.1978, s.12)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]