Hanna-Barbera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hanna-Barbera
Hanna-Barberas bygning på 3400 Cahuenga Blvd. i Studio City, California. Bildet er tatt i 2007.
Org.formDatterselskap
BransjeFilmindustri, TV
Etablert1957
Opphørt 2001
Eier(e)Warner Media Group
Morselskapuavhengig TV-stasjon
Taft Broadcasting (19661987)
Turner Broadcasting System (19912001)
Warner Bros. Animation (19962001)
Warner Media Group (19962001)
DatterselskapHanna-Barbera Records
HovedkontorLos Angeles (19571998) (USA)[1]
Sherman Oaks Galleria (19982001) (oppkalt etter: Sherman Oaks, USA)[1]
LandUSA
Produkt(er)
6 oppføringer
TV-serie
TV-reklame
rett på video
TV-spesial
spillefilm
kortfilm
Grunnlegger(e)William Hanna, Joseph Barbera, George Sidney
Nettsted Offisielt nettsted

Hanna-Barbera Productions var et animasjonstudio som ble grunnlagt i 1957 av William Hanna og Joseph Barbera. Selskapet skapte en mengde vellykkede figurer, blant andre Familien Flintstone, Scooby Doo og Yogi Bear. Det produserte nesten utelukkende animasjonsfilmer for TV, og ble helt dominerende i det amerikanske markedet for animerte TV-serier på 1960- og 1970-tallet.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Barbera og Hanna innledet sitt samarbeid på MGM Cartoon Studio, hvor de skapte Tom og Jerry. Frem til 1957, da MGM la ned sitt animasjonsstudio, hadde de regissert samtlige filmer i Tom og Jerry-serien. Nå gikk de videre og startet sitt eget studio, opprinnelig kalt H-B Enterprises, men i 1959 omdøpt til Hanna-Barbera Productions.

På tidspunktet studioet ble etablert var produksjonen av animerte kortfilmer for kinovisning på vei mot en slutt i USA, og det nye studioet fokuserte først og fremst på TV-markedet. En eneste filmsserie beregnet for kinovisning ble produsert: Loopy De Loop, 1959-1965, distribuert av Columbia Pictures.

På 1960-tallet ekspanderte Hanna-Barbera kraftig og kom til å bli helt dominerende på markedet for animerte TV-serier i USA, med produksjonstopp på midten av 1970-tallet.

I 1967 ble Hanna-Barbera Productions et datterselskap under Taft Broadcasting.

1980-tallet mistet studioet mye av sin innflytelse og i 1990 kunngjorde Taft Broadcasting at det skulle selge Hanna-Barbera Productions. Et år senere ble studioet kjøpt opp av Turner Broadcasting, mens William Hanna og Joseph Barbera delvis arbeidet som "rådgivere" for alle nyproduksjoner. Fem år senere gikk Turner sammen med Time Warner.

På slutten av 1990-tallet hadde Hanna-Barberas nyproduksjoner i prinsippet opphørt. Den eneste delen av selskapet som fortsatt produserte serier var Cartoon Network Studios, som ble skapt i 1994 for å produsere TV-serier til kabelkanalen Cartoon Network (startet i 1992) som også viste de klassiske Hanna-Barbera seriene. Til tross for dette ble de nye seriene lansert som Hanna-Barbera produksjoner. I 1998 ble Hanna-Barbera-studioet lagt ned og all virksomhet ble flyttet over til Warner Bros. Animations, en del av Time Warner. Dette var begynnelsen til slutten for Hanna-Barbera-navne på de seriene som ble skapt i samarbeid med Cartoon Network Studios.

I 2001, etter William Hannas død, ble hoveddelen av studioet lagt ned og den siste, offisielle Hanna-Barbera-produksjonen ble Scooby-Doo and the Cyber Chase. Hanna-Barbera forble under Warner Bros Animation, samtidig som Cartoon Network Studios ble gjort om til et eget selskap. Joseph Barbera fortsatte å arbeide hos Warner Bros. Animations og fungerte som administrerende produksent for alle nye og gamle Hanna-Barbera-produksjoner frem til sin død i 2006.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Utvalg av kjente figurer[rediger | rediger kilde]

Egne figurer[rediger | rediger kilde]

Lisensproduserte figurer[rediger | rediger kilde]

TV-serier[rediger | rediger kilde]

Kortfilmserier[rediger | rediger kilde]

Langfilmer[rediger | rediger kilde]

Hjemmevideoer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b California[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]