Levy Mwanawasa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Levy Patrick Mwanawasa
Levy Mwanawasa.jpg
Født3. sep. 1948[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Nord-Rhodesia Mufulira i Nord-Rhodesia (nåværende Zambia)
Død19. august 2008 (59 år)
Frankrike Paris
Beskjeftigelse Advokat
Utdannet ved Universitetet i ZambiaRediger på Wikidata
Ektefelle Maureen MwanawasaRediger på Wikidata
Parti MMDRediger på Wikidata
Nasjonalitet ZambiaRediger på Wikidata
Gravlagt Embassy Park[5]Rediger på Wikidata
Utmerkelser Order of the Republic of The Gambia (2008)Rediger på Wikidata
Zambias president
2. januar 200219. august 2008
VisepresidentEnoch Kavindele
Nevers Mumba
Lupando Mwape
Rupiah Banda
ForgjengerFrederick Chiluba
EtterfølgerRupiah Banda
Formann av Organisasjonen for afrikansk enhet
2. januar 20029. juli 2002
ForgjengerFrederick Chiluba
EtterfølgerThabo Mbeki
(som formann av Den afrikanske union)

Levy Patrick Mwanawasa (født 3. september 1948 i Mufulira i Nord-Rhodesia, død 19. august 2008 i Paris) var president i Zambia fra 2002 fram til sin død i 2008.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Levy Mwanawasa var nummer to i en søskenflokk av ti barn. Han tok en akademisk grad i jura fra University of Zambia.

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Han arbeidet i private advokatfirmaer fra 1974 til 1978, da han startet sitt eget firma, Mwanawasa & Company. I 1985 arbeidet han for den zambiske regjeringen, men gikk tilbake til sin private praksis i 1986. Han forlot firmaet formelt i mars 1992.

Visepresident[rediger | rediger kilde]

President Frederick Chiluba utnevnte Mwanawasa til visepresident i desember 1991. Den 8. desember 1991 var Mwanawasa innblandet i en alvorlig trafikkulykke, der hans assistent døde på stedet. Mwanawasa fikk store skader, og ble fløyet til Johannesburg i Sør-Afrika for å få medisinsk behandling. Han ble liggende på sykehuset i tre måneder. Mwanawasa fungerte som visepresident til han gikk av i 1994.

Han oppgav korrupsjon blant ledere og ordrenekt fra kolleger som årsaker. I 1996 stilte han som motkandidat i valgkampen om ledelsen i partiet Movement for Multiparty Democracy, men tapte, og trakk seg tilbake fra aktiv politikk.

President[rediger | rediger kilde]

I august 2000 ble Mwanawasa valgt som MMDs presidentkandidat til valget i 2001. Han vant valget, som ble avholdt 27. desember 2001, og ble innsatt som president 2. januar 2002. De største opposisjonspartiene hevdet at resultatet måtte kjennes ugyldig, men valget ble godkjent av rettssystemet.

I januar 2005 bad Mwanawasa det zambiske folk om unnskyldning for at han ikke har klart å nedkjempe fattigdommen i Zambia. Om lag 75 prosent av landets befolkning har mindre enn 1 amerikansk dollar per dag å leve for, FNs indikator på absolutt fattigdom.

Men utenlandske investorer likte Mwanawasa, blant annet fordi de satte pris på hans anti-korrupsjonsinitiativer. I hans presidenttid mottok Zambia en del utenlandske investeringer.[6] En viktig drivkraft til økonomisk vekst var mineraler. Mwanawasas politikk bidro til lavere inflasjon og fikk spedt mer av godene til de fattige.[6] Turister og hvite farmere kom over fra Zimbabwe og det hjalp på zambisk økonomi.[6] Mnwanawasa klarte å gjøre den zambiske by Livingstone, nær Victoria Falls, til et turistmål.[7] Zambia mottok en relativt stor bistand og gjeldsettergivelse på grunn av sin markedsliberalisering og Mwanawasas iherdige innsats.[6] Den økonomiske veksten var på rundt seks prosent i året.[6]

Mwanawasa kritiserte president Robert Mugabe i nabolandet Zimbabwe. Mwanawasa var en av de første afrikanske ledere som gjorde så i all offentlighet.[8] Da Mwanawasa døde var den zimbabwiske opposisjonslederen Morgan Tsvangirai ble en av de første som offentlig uttrykte sin sorg.[6]

Mwanawasa ble gjenvalgt for en ny periode i september 2006. Noen dager senere utnevnte han ny regjering og utpekte Rupiah Banda som visepresident. Som Zambias president fungertte Mwanawasa også som ordførende for den regionale afrikanske samarbeidsorganisasjonen Southern African Development Community, SADC. Han var en av de afrikanske ledere som rettet kraftigst kritikk mot Zimbabwes president Robert Mugabes oppførsel samband med presidentvalget der i 2008.

Mwanawasa hadde fått et lett hjerneslag i 2006. Han fikk et nytt slag i juni 2008, under et toppmøte i Den afrikanske unionen i Sharm el-Sheikh i Egypt. Han ble fløyet til Frankrike for behandling, men kom seg aldri til hektene. Mwanawasa døde i morgentimene 19. august 2008.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Levy-Mwanawasa, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000024000, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 42642, oppført som Levy Patrick Mwanawasa[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Levy Patrick Mwanawasa, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id mwanawasa-levy-patrick, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.daily-mail.co.zm[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c d e f Zambia: Why Africa needs more cabbage The Economist
  7. ^ Levy Mwanawasa The Telegraph
  8. ^ «Zimbabwe scorns sanctions calls». BBC News. 1. juli 2008. 
Forgjenger:
 Frederick Chiluba 
Zambias president
Etterfølger:
 Rupiah Banda