Govan Mbeki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Govan Mbeki
Govanmbekimugshot.jpg
Født9. juli 1910[1]Rediger på Wikidata
MbewuleniRediger på Wikidata
Død30. august 2001[2][1]Rediger på Wikidata (91 år)
Port ElizabethRediger på Wikidata
Ektefelle Epainette MbekiRediger på Wikidata
Barn Thabo Mbeki, Moeletsi MbekiRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Fort HareRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, journalist, skribentRediger på Wikidata
Parti African National CongressRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sør-AfrikaRediger på Wikidata
Utmerkelser Isitwalandwe MedalRediger på Wikidata

Govan Archibald Mvuyelwa Mbeki (født 9. juli 1910 Nqamakwe i Transkei, død 30. august 2001 i Port Elizabeth) var en sørafrikansk og far til den tidligere presidenten i Sør-Afrika, Thabo Mbeki. Han var gift med Epainette Mbeki.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Mbeki ble født i Mpukane ved Nqamakwe i Transkei i Eastern Cape provinsen, og var av Xhosafolket. Han ble navngitt etter en av de mest innflytelsesrike misjonærer og skoleleder i Eastern Cape provinsen, doktor William Govan. Han var mannen som tok med seg Tiyo Soga til Skottland, og sørget for hans utdannelse der. Govan Mbeki tok sin bachelorgrad i politikk og psykologi ved Fort Hare University i 1936. Han tok også lærerutdannelse.[3]

I 1954 ble han med i redaktørgruppen i avisen New Age, som var den eneste avisen som tjente frihetsbevegelsen til afrikanere i Sør-Afrika. Mbeki var en aktiv skribent i avisen, som justisminister John Vorster forbød i november 1962.

Mbeki meldte seg inn i African National Congress (ANC) i 1935, steg i gradene og ble formann der i 1956. Han ledet også det sørafrikanske kommunistpartiet (South African Communist Party). Han ble arrestert i 1963, og ble tiltalt sammen med åtte andre ANC-ledere i den kjente Rivoniarettssaken. Han ble sammen med Nelson Mandela, Walter Sisulu og de andre dømt for terrorisme og landsforræderi, og fengslet på livstid. Han sonet fra 1964 til 1987, og mesteparten av tiden på Robben Island.

Den 26. juni 1980 ble den annonsert at Mbeki skulle tildeles Isitwalandwemedaljen, den høyeste utmerkelsen i ANC. Mbeki kunne ikke møte i mottakelsen da han satt i fengsel på Robben Island.

Govan Mbeki ble løslatt etter 24 år i fengsel, og var en fri mann den 5. november 1987. Han ble valgt til det første senatet i Sør-Afrika etter apartheid i 1994, og satt også i det nasjonale konsulatet for provinsene fra 1997 til 1999.

Han mest kjente bok, «South Africa: The Peasants’ Revolt», skal ha vært skrevet på toalettpapir mens Mbeki satt i fengsel. Papiret ble smuglet ut og sendt til England. Boken ble utgitt i 1964.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Glasgow Caledonian University navngav i 2001 sin helsebygning, The Govan Mbeki Health Building, til ære for Mbeki. Thabo Mbeki var til stede under åpningen.

I 2006 ble Mbekis navn trukket opp i forbindelse med planer om å lage et mausoleum kombinert med et museum i Port Elisabeth, til ære for Govan Mbeki og Raymond Mhlaba. Planene gikk ut på å grave opp kistene, men de ble skrinlagt etter ønske fra familiene.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Govan Mbeki, w6ss430n
  2. ^ Autorités BnF, Govan Mbeki, 122974651
  3. ^ «The Gov'nor». Financial Times (London). 14. juni 2001. 
  4. ^ «Govan Mbeki reburial called off». news24.com. 23. januar 2006. Arkivert fra originalen 30. september 2007.  engelsk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]