Hopp til innhold

Transkei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Transkei bantustans flagg
Politisk kart over Sør–Afrika før 1994

Transkei («forbi Kei») er en region som ligger i provinsen iMpuma-Koloni i Sør-Afrika. Det er også navnet på en bantustan i apartheid-tiden (195994) som tilsvarte dette territoriet. Transkeis grense i nord er Umtamvuna og i sør Kei, mens Indiahavet og Drakensberg-fjellrekka til det landlåste kongedømmet Lesotho fungerer som Transkeis henholdsvis østlige og vestlige grenser. Den viktigste byen er Mthatha. Transkei har mange elver som renner fra fjellene til havet, derfor er det i motsetning til store deler av Sør-Afrika, relativt upåvirket av tørke.

Nasjonalistpartiet–regjeringen introduserte i 1959 lovgivning som opprettet åtte etnisk og lingvistisk inndelte reservater, bantustaner, for svarte sørafrikanere. Dette ble gjort i en politikk av «separat utvikling» for Sør–Afrikas forskjellige etnisiteter. Transkei og Ciskei ble satt til side for xhosaene.

I store deler av sin historie ble bantustanet Transkei styrt av høvding Kaiser Matanzima, en nevø av Nelson Mandela. Transkei ble en nominelt uavhengig stat i 1976 med sin hovedstad ved Umtata (nå Mthatha), men den ble bare anerkjent av Sør-Afrika. Fra 1978 til 1980 ble de diplomatiske forbindelsene med Sør-Afrika skadet på grunn av territoriale krangler.

Matanzima annonserte den 2. februar 1978 at Transkei ville bryte alle diplomatiske forbindelser med Sør-Afrika, inkludert den ikke-aggressive pakten mellom dem. Han beordret at alle medlemmer av den sørafrikanske forsvarsstyrken som tjente i den transkeiske hær skulle forlate Transkei innen 31. mars. Dette førte til den unike situasjonen at et land nektet å forholde seg til den eneste (internasjonalt anerkjente) nasjonen som den var anerkjent av. Matanzima rygget snart ut av situasjonen på grunn av Transkeis avhengighet på sørafrikansk økonomisk hjelp.

Matanzima avsatte kongen til thembuene, Sabata Dalindyebo, i 1980.

I 1987 var der et militært statskupp mot statsminister Stella Sigcau ledet av general Bantu Holomisa.

Regjeringen i Transkei var deltager i Codesa-forhandlingene for et nytt Sør-Afrika. Landet ble innlemmet i det «nye» Sør-Afrika den 27. april 1994.

Hovedspråket er xhosa som har særegne klikkelyder som stammer fra khoisanspråkene. Mange tusen innbyggere i byer og landsbyer nord i Transkei-området (nå iMpuma-Koloni) snakker sotho i tillegg til xhosa. Disse områdene inkluderer Matatiele og nesten hele Herschel-området (øst for Aliwal North). I tillegg snakker mange tusen innbyggere i nord et lite hybridspråk av nguni-sotho, kalt phuti. Phuthi-språklige finnes i og rundt Matatiele og Mount Fletcher. De fleste phuti-språklige lever i Lesotho på den andre siden av den nordlige grensen til Transkei.

Demografi

[rediger | rediger kilde]

I store deler av det 20. århundre var mange svarte landbrukere i Transkei tvunget av skatter som kun var pålagt afrikanere til å reise nordover med tog for å arbeide under kontrakter i gullgruvene i Johannesburg. Noen returnerte aldri, knust i steinras i gruver med lav sikkerhetsstandard for sine arbeidere. Andre returnerte med forferdelige lungesykdommer etter å ha inhalert partikler, eller tuberkulose.

Nelson Mandela, Sør-Afrikas første demokratisk valgte president, ble født i Transkei i 1918 og har fremdeles et hjem i Qunu. Hans første to koner var også fra det som senere ble Transkei, i likhet med faren til hans andre kone Winnie Madikizela-Mandela, som var landbruksminister i Transkei.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]