Texel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Texel

Flagg

Våpen

Kart over Texel

LandNederlands flagg Nederland
ProvinsNoord-Holland
StatusKommune
Adm. senterDen Burg
OrdførerMichiel Uitdehaag
Postnummer1790–1797
Retningsnummer222
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

463,28 km²
161,96 km²
301,32 km²
Vannfylt arealandel71,01%
Befolkning13 656[1] (2021)
Bef.tetthet29,48 innb./km²
Antall husholdninger6 189
Høyde o.h.2 meter
Kart
Texel
53°04′00″N 4°48′00″Ø

Texel (vestfrisisk: Tessel) er den største av De vest-frisiske øyer i Nederland. Navnet uttales også på nederlandsk Tessel, og innbyggerne kalles tesselaars. Grunnen til denne uttalen er at et tegn som ligner meget på bokstaven x ble brukt som en ligatur for ss i hollandsk.

Texel hører til provinsen Noord-Holland, og er den eneste av provinsens vestfrisiske øyer som er bebodd, de øvrige bebodde De frisiske øyene tilhører Friesland. Texel har et areal på 170 km², det bor 14 000 personer der.

Ved siden av denne øyen, som er den største og viktigste, omfatter kommunen ved samme navn også den ubebodde øyen Noorderhaaks.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øyen Texel ligger fra gammelt av i Texla, som i middelalderen falt under den historiske regionen Vest-Friesland. Den er rundt 20 km lang og 8 km bred.

Satellittbildse av Texel, ved lavvann

Arkeologer har funnet spor og ledetråder som gjør at man antar at de første tesselaars bodde på øyen så tidlig som rundt 8000-4500 f.Kr. I 1415 fikk Texel byrettigheter som omfattet hele øyen. Dette gjør det mulig, med litt hjelp av fantasien, å omtale byen som Nederlands største mht areal.

Texel er kjent som opprinnelsested for sauerasen Texelaar som er blitt utbredt på grunn av god kjøttfylde.

Texel og Eierland[rediger | rediger kilde]

Dagens Texel består egentlig av to øyer, den sydlige delen er Texel og den nordlige Eierland. Zanddijk som forbinder dem, ble ferdigstilt i 1630, og i 1835 ble et aksjeselskap dannet av blant annet Nicolas Joseph De Cock fra Antwerpen. Dette skulle bygge diker rundt en øy som var blitt til takket være avsetning av leire og sand (ned. kwelder) mellom Eierland og Texel.

På dette tørrlagte området var det meningen at det skulle drives med landbruk. I 1836 ble en landsby grunnlagt i denne polderen, denne fikk først navnet Nieuwdorp (Nyby), men ble senere omdøpt til De Cocksdorp etter en av initiativtakerne til tørrleggingen.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Texel er den eneste av De vestfrisiske øyene som har et bredt tilbud innen videregående utdannelse. I Den Burgh ligger Openbare Scholengemeenschap De Hogerberg, dette tilbyr utdannelse innen handel, yrkesrettede studieretninger og gymnas.

Tettsteder og grender[rediger | rediger kilde]

By:

  • Texel

Landsbyer/Tettsteder:

Grender:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kerncijfers wijken en buurten 2021». Centraal Bureau voor de Statistiek. 6. august 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]