Enkhuizen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Enkhuizen
Kart over Enkhuizen fra 1652

Lytt Enkhuizen (vestfrisisk: Inghúze) er en kommune og en by i Nederland, i provinsen Noord-Holland og i regionen Vestfrisland.

Med sin beliggenhet ved Zuiderzee, med Nordsjøen utenfor, utviklet Enkhuizen seg til en viktig havneby i middelalderen. Stedet fikk bystatus i 1355. På 1600-tallet var Enkhuizen en av de viktigste havnebyene i Nederland; bl.a. benyttet Ostindisk kompani havnen i Enkuizen som utgangspunkt for oversjøisk handel med Østen. Hoorn og Amsterdam var andre viktige byer for oversjøisk handel. Men Enkhuizen mistet sin posisjon som havneby. Det var mange ulike årsaker som førte til dette; den viktigste var at havna ble grunnere.

Beliggenhet

Enkhuizen har stadig et levende havnemiljø, og byen har en av de største marinaer for lystbåter i Nederland. Men i dag er det ferskvann i byens havn.

Zuiderzeemuseum ligger i Enkhuisen, og er et friluftsmuseum som viser hvordan livet var i landsbyene omkring Zuiderzee for ett eller to århundrer siden.

Flere frø-firmaet holder til i Enkhuizen, og byen har også en plastfabrikk. Men turisme er en av de viktigste næringsveiene, og en grunn er at store deler av den opprinnelige bysenteret er bevart. To kirker fra 1400-tallet er bevart sammen med store deler av bymurene fra 1600-tallet, sammen med byportene og tårnene. Også rådhuset fra 1600-tallet er bevart.

Kartografen Lucas Janszoon Waghenaer var født i Enkhuizen.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Enkhuizen kommune har følgende byer og tettsteder: Enkhuizen, Oosterdijk, Westeinde.

Offentlig kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Enkhuizen har jernbaneforbindelse direkte til Hoorn og Amsterdam; togreisen tar omtrent en og en halv time.

I sommersesongen er det ferge som tar persontrafikk og syklister mellom Enkhuizen og Stavoren, Medemblik og Urk.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]