Vlieland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vlieland
Vlieland

Flagg

Våpen

Kart over Vlieland

53°5′N 4°48′ØKoordinater: 53°5′N 4°48′Ø
LandNederland Nederland
ProvinsFriesland
StatusKommune
Adm. senterOost-Vlieland
Areal
 – Totalt
 – Land
 – Vann

320,50 km²
40,26 km²
280,24 km²
Befolkning1 140 (1. juli 2006)
Bef.tetthet3,56 innb./km²
Høyde over havet0±1 meter  3±1 meter

Vlieland
53°15′30″N 4°57′21″Ø

Vlieland (vestfrisisk: Flieland) er ei av De frisiske øyene og en kommune i den Nederlandske provinsen Friesland. På innsida av øya ligger Vadehavet og på yttersida ligger Nordsjøen. i 2006 hadde kommunen 1140 innbyggere. det er kun en landsby i kommunen, Oost-Vlieland. Med sine 28 inb/km² er Vlieland den nest tynnest befolka kommunen i Nederland.

Historie[rediger | rediger kilde]

På grunn av stormfloa i 1287 blei Vlieland skilt fra det frisiske fastlandet, noe som var en del av prosessen som skapte Vadehavet. På et tidspunkt oppsto Eierlandsdjupta (Eierlandse Gat), resultatet var at den nordlige delen av Texel, Eierland, skilte seg fra Vlieland. Gjennom flere forandringer i havstrømmene har vestsida av Vlieland fortsatt å erodere.

Utenom Oost-Vlieland var det tidligere en til landsby; West-Vlieland. I 1736 blei de siste husene forlatt på grunn av flere tiår med oversvømmelser og forsøk på gjenoppbygging.

Til 1942 tilhørte Vlieland provinsen Noord-Holland. Sjøl om Vlieland er ei av De frisiske øyene, snakkes det ikke vestfrisisk på øya. Den opprinnelige dialekta var ei Hollandsk dialekt. I dag snakkes det moderne Nederlandsk på Vlieland, den siste dialektbrukeren var Petronella de Boer-Zeylemaker som døde i 1993, 107 år gammel.

Transport[rediger | rediger kilde]

MS Vlieland.jpg
LeuchtturmVlieland.JPG

Rederiet Doeksen har Fergerute mellom Harlingen på fastlandet, Terschelling og Vlieland, dessuten har rederiet de Vriendschap sommerrute spesielt for syklister og vandrere mellom De CocksdorpTexel og Vliehors på Vlieland.

Det er ei bussrute på Vlieland, rute 110 som kjøres av TCR Vlieland.

I tillegg til fergekaia har Oost-Vlieland ei småbåthavn med plass til omtrent 250 båter. Havna, som bygges ut for øyeblikket, er om sommeren ofte full allerede etter kl. 14.00. Nærmeste alternativ er West-Terschelling som ligger halvanna til to timers seilas unna.

Oppe på Vuurboetsduin står Vlieland sitt fyrtårn. Tårnet sjøl er ikke mer en 18 meter høgt, men ligger likevel høgt i landskapet bygd på ei sanddyne 36 meter over havet. Tårnet blei flytta fra IJmuiden til Vlieland i 1909.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Turisme er den dominerende næringa på Vlieland. Øya har mange hoteller, hytteutleie, campingplasser o.l. Øya har 20km strand og 26km sykkelsti.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]