Rømø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rømø
Fra stranda vest på Rømø
Geografi
PlasseringVadehavet
ØygruppeDanske Vadehavsøer
Areal 128,86 km²
Lengde 16,8 kilometer
Bredde 5,7 kilometer
Administrasjon
LandDanmarks flagg Danmark
Demografi
Befolkning559 (2020)
Befolkningstetthet4,34 innb./km²
Posisjon
Kart
Rømø
55°08′00″N 8°31′00″Ø

Rømø (frisisk: Rem, tysk: Röm) er en dansk øy som ligger i Vadehavet 10 kilometer fra vestkysten av Jylland, helt syd mot grensa til Tyskland.

Rømø har 850 innbyggere og var tidligere en del av Skærbæk kommune, men er etter strukturreformen i 2007 en del av Tønder kommune. På Rømø ligger Toftum skole fra 1784. Skolen regnes som den minste og eldste skolen i Danmark.

Rømø er flat, langstrakt i nord-syd-retning og Danmarks tiende største øy med et areal på 129 km². Øya er i syd forbundet til fastlandet av en demning med bilvei oppå. Det er 2 byer på Rømø, Lakolk, og Havneby. Sankt Clemens Kirke ligger på øyas østside. Syd for Rømø ligger den litt større tyske øya Sylt (dansk: Sild). Det går bilferge mellom Rømø og Sylt.

Vestkysten av Rømø er en enormt bred sandstrand. Lengst i sør er den størst og flatest. Der kan man kjøre strandbuggy, enten med seil eller drage. Den midtre delen kan fortone seg som rene ørkenen med store sandbanker langs midten (se bildet). Foruten bilveien, kan man kjøre bil fra sør til nord og omvendt langs den indre delen av stranda. Skog er det mest av øst på øya, der den er høyere.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]