Terrorangrepet i Madrid mars 2004

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Terrorangrepet i Madrid mars 2004
StedMadrid, Spania
MålPendlertog og tre stasjoner
Dato11. mars 2004
07:30 – 08:00
TidssoneUTC+1
Angrepsmetode"Ryggsekkbomber"
Våpenryggsekkbomber, Goma-2
Antall døde191
Antall skadde1 856[1]
MistenkteAl-Qaida
MotivIslamistisk terrorisme
Kart
Terrorangrepet i Madrid mars 2004
40°24′24″N 3°41′22″V

Terrorangrepet i Madrid mars 2004 var koordinerte bombeeksplosjoner på flere pendlertog i Spanias hovedstad Madrid om morgenen 11. mars 2004. 191 mennesker ble drept og 1 460 skadet. Angrepet ble høyst sannsynlig utført av en islamistisk gruppe med tilknytning til Al-Qaidanettverket.

Innledning[rediger | rediger kilde]

Angrepet bestod av en koordinert serie på ti eksplosjoner som inntraff ombord på fire pendlertog i rushtiden. Totalt skal tretten bomber ha vært utplassert, men tre eksploderte ikke.

Antallet dødsofre var det høyeste i et terroristangrep i Europa siden Lockerbiebomben i 1988, og det verste i Spania etter borgerkrigen. Det høyeste antall ofre i landet i denne perioden var ved den baskiske separatistorganisasjonen ETAs bombing av et supermarked i Barcelona i 1987, hvor 21 omkom og 40 ble skadet.

I offisielle uttalelser etter angrepet ble ETA utpekt som ansvarlig. Organisasjonen nektet for at den hadde ansvar for angrepet. I løpet av kort tid dukket det opp bevis som pekte mot Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), en radikal islamistisk gruppe. I løpet av den neste måneden ble femten personer arrestert og syv andre brakt inn for avhør i forbindelse med angrepet.

Den 2. april forsøkte terrorister å sprenge skinnegangen til høyhastighetstoget AVE, men lyktes ikke med dette. Politiet identifiserte en leilighet i Leganés sør for Madrid som base for terrorister som stod bak både dette forsøket og Madridbombene. Tre mistenkte, Jamal Zougam, Serhane Abdelmaji og Jamal Ahmidan befant seg i leiligheten da politiet gikk til aksjon om kvelden 3. april. Da politiets aksjon startet utløste en av de tre en bombe som drepte alle de tre mistenkte og en politimann.

Etterforskere fant senere ut at eksplosivene i Leganés var av samme type som var brukt i Madrid og i det mislykkede angrepet på AVE-toget. Det er antatt at de tre som omkom i Leganés var ansvarlige for begge aksjonene. Det er også antatt at andre involverte fortsatt er på frifot og per juli 2005 pågår etterforskningen fortsatt. En av de mistenkte, Mustafa Setmariam Nasar, ble også navngitt i forbindelse med etterforskningen av terrorangrepet i London juli 2005.

Angrepet[rediger | rediger kilde]

Alle tidspunkter er angitt i lokal tid, som tilsvarer norsk tid.

Eksplosjonene inntraff i morgenrushet på pendlertog rett sør for Madrid sentrum.

23. mars ble det annonsert at det endelige antall ofre var 191 omkomne (hvorav 13 eller 14 døde av skadene på senere tidspunkt), og 1 460 skadede. 100 var fortsatt på sykehus på dette tidspunkt. Det hadde tidligere blitt anslått at det var 202 døde, men dette skyldte feilidentifisering av legemsdeler.

41 av dødsofrene kom fra tretten land utenfor Spania: Romania (15), Ecuador (5), Peru (5), Polen (4), Colombia (3), Honduras (2), Bulgaria (1), Chile (1), Cuba (1), Den dominikanske republikk (1), Guinea-Bissau (1), Frankrike (1) og Marokko (1).

Det ser ut til at det var planlagt at bombene skulle gå av omtrent samtidig, mens togene sto inne på stasjonene. Men toget som eksploderte ved Téllezgaten ble stående og vente på grønt signal, og bombene gikk derfor av utenfor stasjonen. Ifølge eksperter var sprengkraften i bombene nok til at dersom alle hadde gått av (to av de på toget ved Téllezgaten gikk ikke av) og begge tog hadde vært inne på stasjonen, ville taket på stasjonen antagelig rast og antallet ofre ville blitt mye høyere.

De to udetonerte bombene ved Téllezgaten og en på toget ved El Pozo ble desarmert og analysert. De var koblet til mobiltelefoner, og skulle gå av når alarmen gikk. På El Pozo-bomben som ikke detonerte ser det ut til at den var stilt tolv timer feil.

Det ser ut til at samtlige bomber var skjult i ryggsekker. Det ble først hevdet av sprengstoffet var titadine, en form for komprimert dynamitt som har blitt brukt av ETA i senere år. Etterforskningen viste at det ikke var dette stoffet som var brukt, men Goma-2, et spansk sprengstoff som ETA ikke har brukt siden 1980-årene.

Politiet fikk tips om tre maskerte personer som hadde oppført seg mistenkelig ved Alcalá de Henares mellom 07.00 og 07.10. En varebil ble funnet utenfor stasjonen, med detonatorer, lydbånd med vers fra Koranen og mobiltelefoner. Pendlerlinjen som alle togene kjørte på starter i Alcalá de Henares, som er en soveby med lave bokostnader hvor de fleste innbyggerne er innvandrere og studenter.

Etterforskning[rediger | rediger kilde]

24. mai 2005 ble tre personer pågrepet i Spania, to i Madrid og den tredje i Granada, mistenkt for å ha deltatt i angrepet.

Den 26. juli 2005 pågrep fransk politi to personer i byen Lille. De var ettersøkt av spansk politi for en eller annen form for medvirkning til angrepet.