Teresa Żylis-Gara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Teresa Żylis-Gara
Født23. januar 1935[1][2] (84 år)
Lentvaris
Utdannet ved Musikkhøyskolen i Łódź
Beskjeftigelse Sanger, operasanger
Nasjonalitet Polen

Teresa Żylis-Gara (født 23. januar 1930 i Lentvaris ved Vilnius) er en polsk operasangerinne, og regnes som en av det 20. århundres fremste sopraner.

Hun studerte ved Musikkhøyskolen i Łódź og debuterte i 1956 i Moniuszkos opera Halka ved Operaen i Kraków. I 1960 ble hun prisvinner av en internasjonal musikkonkurranse i München, og begynte så å opptre på tyske operascener, blant annet i Oberhausen, Dortmund og Düsseldorf.

Vendepunktet i karrieren kom med rollen som Donna Elvira i Mozarts Don Giovanni i Paris i 1966, og Żylis-Gara ble raskt verdensberømt. I 1968 debuterte hun som Violetta i Verdis La traviata ved Covent Garden i London. Hun sang på eksklusive festivaler i Glyndebourn, Wiesbaden, Wien og Salzburg (Mozartfestivalen). Samme år debuterte hun dessuten i USA (San Francisco), og sang så i New York ved Metropolitan – operascenen hun med tiden ville komme til å bli mest knyttet til.

1970-tallet var hun solist ved blant annet La Scala i Milano, Teatr Wielki i Warszawa, Bolsjojteateret i Moskva og Wiener Staatsoper. Hun sang dessuten på operascenene i Buenos Aires, Hamburg, Berlin, Amsterdam, Madrid, München, Tokyo og Chicago. Fra 1968 var hun solist ved Metropolitan i New York.

Żylis-Garas repertoar er omfattende og består av 24 store roller i operaer av blant annet Giuseppe Verdi, Richard Strauss, Giacomo Puccini, Wolfgang Amadeus Mozart, Ernest Chausson og Pjotr Tsjajkovskij. Hun sang i verdens mest kjente operahus og med de mest berømte sangere som Franco Corelli, Luciano Pavarotti, José Carreras, Plácido Domingo, Carlo Bergonzi, Nikolaj Gjaurov, Jon Vickers, Rugiero Raimondi, Fiorenza Cossotto og Sherill Milnes. Hun har spilt inn mange plater for renommerte platekompanier som EMI eller Deutsche Grammophon. Fra 1980 er hun fast bosatt i Monaco, og er aktiv som pedagog, både i Polen og i utlandet.

Berømte roller[rediger | rediger kilde]

  • Desdemona i Otello av Verdi
  • Donna Elvira i Don Giovanni av Mozart
  • Elisabetta i Don Carlo av Verdi
  • Violetta i La traviata av Verdi
  • Pamina i Tryllefløyten av Mozart
  • Floria Tosca i Tosca av Puccini
  • Tatiana i Eugen Onegin av Tsjajkovskij
  • Elisabeth i Tannhäuser av Wagner

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 2. mai 2014
  2. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Teresa Żylis-Gara, w6cp77wb