Terence Hill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Terence Hill
Terence Hill in Dresden (20.08.2018).jpg
FødtMario Girotti
29. mars 1939[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (82 år)
Venezia[5]Rediger på Wikidata
Ektefelle Lori ZwicklbauerRediger på Wikidata
Barn Jess Hill, Ross HillRediger på Wikidata
Utdannet ved Actors Studio, La SapienzaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Filmregissør, komiker, TV-regissør, TV-produsent[6], filmskuespiller, filmprodusent, fjernsynsskuespiller, skuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia, USARediger på Wikidata
Utmerkelser David di Donatello-prisen for livslang innsats (2010), Bambi-prisen (1975), honorary citizen of Lommatzsch (1995)[7][8]Rediger på Wikidata
Aktive år1951
Nettstedhttp://www.terencehill.com/
IMDbIMDb

Terence Hill (født Mario Girotti 29. mars 1939 i Venezia) er en italiensk skuespiller. Hills far var italiener, mens hans mor var tysk og kom fra Dresden.[9]

Barndom[rediger | rediger kilde]

I 1943 flyttet familien til Tyskland, og her tilbrakte han store deler av sin barndom. Senere, da Terrence var 12 år, flyttet de til Roma. En av hans store hobbyer var svømming, og han begynte å svømme for romalaget Lazio. Det var her han ble kjent med Bud Spencer, som den gang het Carlo Pedersoli, ettersom de svømte for samme lag.

Begynnelsen og gjennombruddet som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Da han fortsatt var 12 år gammel, ble han oppdaget i svømmehallen av filminstruktøren Dino Risi. Dino Risi lette etter fire gutter til sin nye film «Vacanza Col Gangster», og Terence ble valgt ut til å være en av dem. Dette var en liten rolle, men det var begynnelsen på hans karriere.

Ved siden av skolen tok han skuespillerutdannelse, hvilket gjorde at han fikk lite fritid. Sin første hovedrolle fikk han allerede som 15 åring i filmen "Wandel ders Herzens". Etter fullført eksamen begynte han å studere språk og litteratur på universitet i Roma. Etter noen hovedroller i filmer med stor suksess, ble han i 1959 med i filmen «Hannibal» der han for første gang spilte sammen med Bud Spencer. Begge hadde mindre roller i filmen. Etter å ha spilt inn 25 italienske filmer, fikk han rollen som grev Cavriaghi i filmen «Leoparden» fra 1963, med blant annet Claudia Cardinale og Alain Delon.

Bryllup og Bud Spencer[rediger | rediger kilde]

Terence søkte senere om å få en lærer som kunne lære ham å snakke med amerikansk aksent, og han fant Lori Zwicklbaueer. To måneder etter at de ble kjent med hverandre, giftet de seg.

I 1967 kom den første kjente filmen med Terence Hill og Bud Spencer, som heter «God forgives, I don't». Før denne filmen het han fortsatt Mario Girotti, og han ble bedt om å endre navn. Produsentene ga ham flere å velge mellom, og han valgte et som hadde morens forbokstaver (Hildegard Thieme).

Hill og Spencer var med i ytterligere to filmer før det som mange forbinder dem med kom, nemlig Trinity-filmene. Den internasjonale Trinity-suksessen gjorde at de fikk flere muligheter til å spille inn filmer sammen. Per 2012 er det snakk om 18.

Sønnens død[rediger | rediger kilde]

I to av filmene sine brukte han familiemedlemmer. I «Don Camillo» fra 1983 brukte han begge sine sønner, og det var hans kone som hadde skrevet manuset. I 1987 kom filmen «Renegade», hvor Terence og hans adoptivsønn Ross hadde hovedrollen. Sønnen Ross var også tenkt til å spille Billy the kid i Terences filmer om Lucky Luke, men dette ble aldri noe av siden Ross omkom i en bilulykke under forberedelsene.

Nåtidens Terence Hill[rediger | rediger kilde]

Etter ni år med pause tok han igjen opp samarbeidet med Bud Spencer, og de to spilte inn sin hittil siste film, «Troublemakers» fra 1994.

I 1999 startet Terence opp en tv-serie som fortsatt pågår i Italia; denne heter «Don Matteo», hvor Terence spiller hovedrollen som Don Matteo.

Filmografi i utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  2. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 2604
  3. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000018134, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ BD Gest', BD Gest' author ID 33097, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118551078, besøkt 12. august 2015
  6. ^ www.sensacine.com
  7. ^ «Terence Hill in Lommatzsch 1995», verkets språk tysk, besøkt 1. januar 2019, «Um 19:00 gab es ein geselliges Beisammensein im Rathaussaal, wo Terence Hill zum Ehrenbürger Lommatzsch ernannt wurde.»
  8. ^ «Ehrenbürger der Stadt Lommatzsch», verkets språk tysk, besøkt 1. januar 2019
  9. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]