Leoparden (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leoparden
orig. Il Gattopardo
Generell informasjon
NasjonalitetItalia Italia, Frankrike Frankrike
Utgitt1963
Lengde183 min.
SpråkItaliensk
Bak kamera
RegissørLuchino Visconti
ManusPasquale Festa Campanile
Burt Lancaster
Enrico Medioli
Massimo Franciosa
Luchino Visconti
Suso Cecchi d'Amico
ProdusentGoffredo Lombardo
Pietro Notarianni
MusikkNino Rota (Giuseppe Verdi)
SjeffotografGiuseppe Rotunno
KlippMario Serandrei
FilmselskapTitanus
Eksterne lenker

Leoparden [1] (orig. Il Gattopardo) er en spillefilm av Luchino Visconti fra 1963, basert på Giuseppe Tomasi di Lampedusas roman Leoparden. Filmen mottok Gullpalmen ved Filmfestivalen i Cannes i 1963, og regnes av filmkritikere som et mesterverk.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen skildrer hvordan det gamle adelssamfunnet viker plassen for et nytt, idet borgerskapet vokser frem i tiden rundt Italias samling. Fyrsten av Salina, «Leoparden» (etter slektsvåpenet), må erkjenne at denne utviklingen ikke lar seg stanse. Hans nevø Tancredi, som er av gammel adel, men uten formue, gifter seg med den vakre datteren av en nyrik borgermester. Tancredi sier at alt må endres for at alt skal forbli som det er. Fyrsten tar denne idéen til seg, uten å fremme den gjennom aktivisme, men heller med en viss melankoli og innsikt i det menneskelige samfunnets uforanderlighet. Han tror ikke på muligheten for fremskritt i Sicilia.

Visconti har utelatt det 5. kapittelet, der pater Pirrone besøker hjembyen, samt de to siste kapitlene, der fyrsten dør og med epilogen om hans ugifte døtre i mai 1910.

Derimot blir borgerkrigssituasjonen i Palermo, i motsetning til i boken, skildret i detalj. Scenen med ballforlystelser kontrasteres med henrettelsen av opprørere.

Denne storslåtte ballscenen varer hele 45 minutter, og ble spesielt berømt.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «'Leoparden' på filmweb.no» (norsk). Besøkt 6. januar 2016.