Tenebrio obscurus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tenebrio obscurus
Nomenklatur
Tenebrio obscurus
(Fabricius, 1792)
Populærnavn
skyggebiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTenebrionidae[2]
Økologi
Habitat: terrestrisk, oftest i hus
Utbredelse: alle verdensdeler

Tenebrio obscurus er en skyggebille som stort sett finnes inne i hus der den kan gjøre skade på tørre matvarer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (14-17 millimeter), avlang, matt, mørk skyggebille. Den ligner mye på den nærtbeslektede stor melbille (Tenebrio molitor), men er mørkere på farge.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Skyggebillene har utpregede tilpasninger til å overleve i tørre miljøer, med meget tykk, vanntett kutikula og velutviklede ekskresjonsorganer (malpighiske rør) som tar vare på det aller meste av fuktigheten. De fleste av artene lever da også i tørre omgivelser, men det finnes også arter som lever blant annet i sopp. Stort sett lever skyggebillene av ulike slags dødt plantemateriale.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Larve av melbillen Tenebrio molitor (Tenebrionidae, Coleoptera).
Den lyse larven har nylig skiftet hud, og er bløthudet. Larven kan nå vokse (utvide seg), men snart er den nye huden herdet. Videre vekst kan da ikke skje før neste hudskifte. Den gamle tomme huden ligger ved siden av. Den mørke larven har et herdet hudskjellet med normal farge.

Melbiller (slektene Tenebrio og Tribolium) er brysomme skadedyr på lagrede matvarer, særlig mel, kjeks, brødvarer og lignende. Deres tørketilpasninger gjør at de kan leve bare på tørt mel. Disse billene er lette å holde i kultur, og derfor er larvene deres, såkalte melormer, vanlig brukt som fôr til kjæle- og laboratoriedyr, også noen ganger til menneskeføde. Larver av denne blir spesielt oppdrettet som for til mindre krypdyr og amfibier som holdes som kjæledyr - de er mindre enn larvene til stor melbille og derfor av en mer passende størrelse for små dyr.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denen arten har en kosmopolittisk utbredelse i hus. Arten har bare blitt registrert med sikkerhet én gang i Norge (i ytre Telemark) og det vurderes ikke som sannsynlig at den vil etablere seg her [3]

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 17. oktober 2020. Besøkt 17. oktober 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 17. oktober 2020. Besøkt 17. oktober 2020. 
  3. ^ Artsdatabanken - Tenebrio obscurus [1] og [2] besøkt 6.1. 2022

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]