Temming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Temming (av norr. temja[1]) kan hevdes å være en prosess for å skape kontroll med noe, for eksempel et dyr eller ei elv. Temming skjer som regel under tvang og i den hensikt at dyr eller andre elementer skal la seg kontrollere og håndtere av mennesker, for siden å yte de samme menneskene ulike tjenester. Å temme ei elv eller en foss handler om å gjennomføre regulerende tiltak, som å bygge kunstige dammer og kraftverk, i den hensikt å kontrollere og høste av ressursene. Å temme et dyr handler om å tilvenne dyret til menneskelig håndtering, slik at én eller flere av dyrets egenskaper kan utnyttes som en ressurs.

Temming må ikke forveksles med domestisering, som har til hensikt å endre en arts biologiske arveegenskaper permanent, for eksempel å få ei ku til å gi mer og kvalitetsmessig bedre melk eller en sau til å gi mer og kvalitetsmessig bedre kjøtt eller ull. Temming påvirker ikke disse arveegenskapene, men dør ut med individet.

Ingen dyr er født tamme. Dyr som skal håndteres av mennesker og utnyttes til ulike formål må derfor først temmes. Temming er altså en prosess som både domestiserte og ville dyr må gjennomgå, for at de skal godta å bli håndtert av mennesker. Eksempler på tamdyr som må temmes for å tjene hensikten er hester, som for eksempel skal brukes til ridning, travsport eller andre formål. Det kanskje mest nærliggende eksemplet på ville dyr som regelmessig temmes for menneskelige formål er asiatisk elefant, hvis tjenester har blitt utnyttet av menneskene gjennom minst 3 000 år, både i krig og fred. Elefanten har blant annet blitt utnyttet som ridedyr, i rituelle arrangement, og til fraktehjelp og underholdning (sirkuselefanter) med mer. Andre eksempler på villdyr som temmes er ørner og geparder, som brukes til menneskestyrt jakt på andre dyr. Jaktgepard er blant annet kjent fra faraoenes tid i det gamle Egypt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NAOB (2020) temme. Det Norske Akademis ordbok. https://naob.no/ordbok/temme Besøkt 2020-10-29

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata


Albuna oberthuri (ento-csiro-au).jpgDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.