Hopp til innhold

Tekhnologitsjeskij institut (St. Petersburgs metro)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tekhnologitsjeskij institut
Den første hallen (linje 1)

Kart over Tekhnologitsjeskij institut
Den andre hallen (linje 2)

LandRusslands flagg Russland
BySt. Petersburg
Opprettet15. november 1955
Åpnet15. november 1955
Tjenester
Linje(r)Linje 1 Linje 2
Kart
Tekhnologitsjeskij institut
59°54′59″N 30°19′07″Ø

Tekhnologitsjeskij institut (kyrillisk: Технологи́ческий институ́т) er en undergrunnsstasjon i St. Petersburgs metro. Stasjonen består av to adskilte haller som betjener henholdsvis Kirovsko-Vyborgskaja-linjen (linje 1, åpnet i 1955) og Moskovsko-Petrogradskaja-linjen (linje 2, åpnet i 1961). Stasjonen er en dyptliggende pilarstasjon 40 meter under bakken. Navnet kommer fra at stasjonens vestibyle (inngangsparti) ligger rett ved St. Petersburgs statlige teknologiske institutt (tekniske universitet).

Den første hallen

[rediger | rediger kilde]

Den første hallen åpnet 15. november 1955, som én av de sju opprinnelige stasjonene på linje 1 mellom Avtovo og Plosjtsjad Vosstanija. Arkitekter var A. Sokolov og A.K. Andrejev. Hallens hovedmateriale er marmor fra Ural. Utsmykningen er gjort rundt temaet sovjetisk/russisk vitenskap, og på sentralhallens pilarer finnes 24 bronserelieffer av kjente russiske vitenskapsmenn og ‑kvinner, deriblant (listen er ufullstendig)

Relieffer som ble fjernet for å gjøre plass til forbindelsen i 1961:

Den andre hallen

[rediger | rediger kilde]

Den andre hallen åpnet 29. april 1961, som én av stasjonene på den nye linje 2. I første omgang fungerte stasjonen som endestasjon på linjen til Park Pobedy. 1. juli 1963 var også banestrekningen mellom Tekhnologitsjeskij institut og Petrogradskaja klar til åpning, og Tekhnologitsjeskij institut ble da den første stasjonen i Sovjetunionen med overgang mellom to kryssende linjer. Den andre hallen ble utformet i en mer funksjonell stil som følge av Nikita Khrusjtsjovs økonomiske programmer. Arkitektene A.I. Pribulskij, A.Ja. Macheret og V.V. Gankevitsj tegnet en enkel og lys hall med dekorative tekster på marmorpilarene over temaet sovjetisk/russisk vitenskap. I utgangspunktet hadde den andre hallen ingen selvstendig utgang, men ble i stedet knyttet til den første hallen via en passasje. Først i 1980 ble det bygget en egen utgang fra hallen.

Vestibylen

[rediger | rediger kilde]

Fra den nordlige enden i hver hall leder tre rulletrapper opp til vestibylen på gateplan. Vestibylen ligger i krysset mellom Moskovskij prospekt og Zagorodnyj prospekt og bygget huser også kontorene til St. Petersburgs metro.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]