Avtovo (St. Petersburgs metro)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Avtovo
Metro SPB Line1 Avtovo.jpg
Stasjonshallen. Søyleparet fremst i bildet er kledd med marmor, mens søyleparene bak er kledd med glass.
LandRussland Russland
BySt. Petersburg
Opprettet15. november 1955
Åpnet15. november 1955
Tjenester
Linje(r)Linje 1
Plattform(er)Øyperrong

Avtovo
59°52′02″N 30°15′41″Ø

Avtovo (russisk: А́втово) er en undergrunnsstasjon på Kirovsko-Vyborgskaja-linjen i St. Petersburgs metro. Stasjonen ble utformet av arkitektene Jevgenij Levinson og Andrej Grusjke, og er en av stasjonene på den opprinnelige linjestrekningen som åpnet 15. november 1955. Ulik de andre stasjonene på linjen, er Avtovo en overflatenær pilarstasjon.

I hovedhallen er det 46 betongsøyler. Av disse er 30 kledd med marmorplater, og 16 med ornamenterte glassplater produsert ved Lomonosov-fabrikken. Den indre overflaten på glassplatene har en fasettert topografi, med en vinkel på 80 grader mellom planene. Dette gjør at alt lys reflekteres i glassplatene, før det når betongen, noe som gir en illusjon av at hele søylen består av glass. Ideen kom fra G. Z. Gershuni, professor i teoretisk fysikk ved Perms statlige universitet. Opprinnelig var det planlagt at alle søylene skulle kles med glass, men tidspress gjorde at det ikke lot seg gjennomføre. Da stasjonen ble åpnet var det planlagt at marmorkledningen etterhvert skulle erstattes med glass, men dette ble aldri gjort. Veggene er kledd med hvit marmor og nordsiden er utsmykket med ornamentale ventilasjonsrister. Belysningen i hallen kommer fra lysekroner.

Stasjonens inngangsvestibyle

Temaet for stasjonen er beleiringen av Leningrad under andre verdenskrig, og ved enden av perrongen er det en mosaikk av V.A. Voronetskiy og A.K. Sokolov dedikert til dette temaet.

Stasjonens inngangsvestibyle ligger på Prospekt Statsjek, og er et stort neoklassisk bygg med kuppeltak.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]