Moskovskij prospekt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Moskovskij Prospekt nær Seiersparken.

Moskovskij prospekt (russisk: Московский проспект) er navnet på en 10 km lang gate i St. Petersburg i Russland. Den strekker seg fra Sennajaplassen og Sadovajagaten til Seiersplassen, der den deler seg i motorveiene M20 og M10. Gaten følger omtrent Pulkovo-meridianen, og det ligger hele 10 undergrunnstasjoner langs den – det høyeste antallet for en gate i St. Petersburg.

Gaten krysser blant annet Fontanka-elven, Obvodnyj-kanalen og Ligovskij Prospekt. I krysset med Ligovskij Prospekt finnes Triumfbuen.

Moskovskij Prospekt ble påbegynt i det 18. århundre, og het da Tsarskoselskaja Doroga (Veien til Tsarskoje Selo) fordi den ledet til Tsarskoje Selo. I 1770-årene ble milepæler i marmor satt opp langs veien, og flere av disse har overlevd frem til i dag.

Frem til begynnelsen av det 20. århundre var området rundt den sydlige delen av gaten regnet som utkanten av byen, men etter den russiske revolusjon ble denne delen av byen kraftig bygget ut, og det finnes mange gode eksempler på typisk stalinistisk arkitektur fra 1930-50-tallet i dette området. En av de viktigste er kanskje Sovjethuset fra 1941.

En del av gaten løper langs Seiersparken, som ble oppført etter den andre verdenskrig. Langs gaten finnes dessuten Det russiske nasjonalbiblioteket, med et nybygg oppført i 1998.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 59°53′09″N 30°19′11″Ø