Sverre Halvorsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sverre Halvorsen
Født12. juni 1891Rediger på Wikidata
Død11. apr. 1936[1]Rediger på Wikidata (44 år)
Beskjeftigelse Kunstner, animatør, illustratør, filmregissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Sverre Halvorsens kommentartegning av Den Norske Amerikalinjes Kristianiafjord i vittighetsbladet Humoristen i 1913.

Sverre Sigurd Halvorsen (født 12. juni 1891 i Kristiania, død 11. april 1936) var en norsk tegner og tegnefilmskaper. Han var han antakelig den første animatøren i Norge.

Han gikk først i lære som siselør hos J. Tostrup, før han deretter gikk ved Kunst- og håndverksskolen. Etter endt utdannelse der la han siselørarbeidet på hylla, og ble tegner på fulltid. Han var fast tegner i Aftenposten og senere Verdens Gang. Halvorsen var mest kjent for karikaturene sine, som ofte stod på trykk i datidens vittighetspresse som Vikingen, Korsaren, Humoristen og Tyrihans.[2]

Inspirert av den tyske tegneren Robert Leonard, lagde Sverre Halvorsen allerede i 1913 flere animerte filmer for direktør Randall på Cirkus Tivoli i Kristiania, men i dag eksisterer kun Roald Amundsen paa Sydpolen fra denne perioden. Tegningene ble utført ved hjelp av kritt og tavle. I Det nye Aar? tok han i tillegg til tegning i bruk såkalt pixillation-teknikk, det vil si animasjon av virkelige gjenstander og figurer.

Han var med på å starte Tegnerforbundet i 1916. Han etterlot seg også en hel del tegninger fra den nå nedrevne bebyggelsen i Vika.[2]

Animasjonsfilmer (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk kunstnerleksikon, Norsk kunstnerleksikon ID Sverre_Halvorsen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Tegneren Sverre Halvorsen er natt til påskeaften avgått ved døden på Ullevål sykehus, nær 45 år gammel». Aftenposten, 14. april 1936.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]