Teenage Mutant Ninja Turtles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Teenage Mutant Ninja Turtles (forkortet TMNT, oftest bare kalt Turtles eller Ninja Turtles) er en amerikansk tegneserie skapt av Kevin Eastman og Peter Laird i 1984. Serien handler om de fire antropomorfe skilpaddene Leonardo, Donatello, Raphael og Michelangelo. Navnene hentyder til at de ble oppkalt etter de fire store malerne; Leonardo da Vinci, Donato di Niccolò di Betto Bardi, Rafael Sanzio og Michelangelo Buonarroti. De ble trent opp av deres sensei, Master Splinter, til å bli profesjonelle ninjakrigere. Det er laget en animert TV-serie som varte fra 1987 til 1996 på ti sesonger og 193 episoder. I 1997 kom det en ny Live-Action serie kalt Ninja Turtles: The Next Mutation som introduserte den nye kvinnelige Turtlen Venus de Milo. Den hadde kun en sesong med 26 episoder pluss en spesial krysstidsepisode med Power Rangers. I 2003 kom en ny serie som etter sju sesonger og 156 episoder er avsluttet. Kun sesong 1 og 2 er sendt i Norge. En DTV (Direct to TV) spesial er også laget der 2003-skilpaddene møter skilpaddene fra åttitallsserien. I 2012 kom en ny serie i 3D animasjon.

Tegneserie[rediger | rediger kilde]

Det hele startet i 1983 da Kevin Eastman og Peter Laird satt og så på TV og følte seg inspirerte. Kevin viste fram en tegning av en skilpadde iført en maske og et par Nunchukus festet på armene. Peter tegnet sin versjon og Kevin laget en tegning med fire stykk med hver sitt våpen. I 1984 fikk de utgitt sitt første blad av skilpaddene. Bladet var dedisert til Frank Miller og Jack Kirby.

I 1988 startet Teenage Mutant Ninja Turtles Adventures.

Spillefilmer[rediger | rediger kilde]

Videospill[rediger | rediger kilde]

Det er gitt ut flere Teenage Mutant Ninja Turtles-spill på en rekke plattformer. Mange av spillene har blitt portet til andre plattformer. Listen under viser den originale plattformen spillet ble gitt ut på.

En ny versjon av Arkade spillet har blitt laget for Xbox Live og PSN kalt Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time Re-Shelled

Et nytt Brawler spill er blitt laget til Wii og PS2 kalt Teenage Mutant Ninja Turtles: Smash-Up!. Spillet er lisensert av ubisoft og er laget av game arts som har vært med på Super Smash Bros. Brawl og noen tidligere medlemmer at Team Ninja

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]