Tariq Ramadan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tariq Ramadan
Tariq Ramadan Profile Image.png
Født26. august 1962 (55 år)
Sveits Genève
Far Said Ramadan
Søsken Hani Ramadan
Utdannet ved Al-Azharuniversitetet
UtdannelseMastergrad i filosofi og fransk litteratur
Ph.D i arabisk og islamvitenskap
Doktorgradsveileder Reinhard Schulze
Beskjeftigelse Islamic studies scholar
Nasjonalitet Sveits, Egypt
Livssyn Islam

Tariq Ramadan (født 26. august 1962 i Genève) er en sveitsisk professor i islamstudier, som av mange blir regnet som en av de viktigste intellektuelle i vår tid.[1] Han er mest kjent for sitt reformarbeid innenfor islam, og sitt brobyggerarbeid mellom islamsk religion og vestlig kultur, som han ikke ser noe grunnleggende motsetningsforhold mellom. I tillegg til sitt professorat i kontemporære islamstudier ved University of Oxford, er Ramadan gjesteprofessor ved en rekke universiteter, og leder den Brussel-baserte tenketanken European Muslim Network.

Ramadan regnes av mange som en viktig person i arbeidet med å integrere islam i Europa, og har blitt omtalt som islams Martin Luther.[2] Samtidig er han en omstridt person, og han har blitt beskyldt for å tale med to tunger.[3] Under sitt konsulentarbeid for flerkulturell dialog i Rotterdam i 2009, ble han for eksempel beskyldt for å komme med homofobe uttalelser på arabiskspråklige kassetter, men en gjennomgang av kassettene viste at det ikke var grunnlag for beskyldningene.[4] Senere samme år ble han oppsagt både fra konsulentjobben og fra stillingen som gjesteprofessor ved Erasmus Universiteit Rotterdam. Begrunnelsen da var imidlertid at han hadde et «indirekte forhold til det iranske regimet» som programleder for «Islam og livet», et debattprogram på den engelskspråklige, statsfinansierte iranske TV-kanalen Press TV.[5] Oppsigelsen ble av andre universitetsansatte kritisert for å være politisk motivert.[6]

Ramadan er barnebarn til Hassan al-Banna, grunnleggeren av Det muslimske brorskapet, noe han har fått lide under i debatter. «Som barnebarn av grunnleggeren av Det muslimske brorskap var jeg per definisjon farlig» skriver han i Islam og friheten (2009).

Utvalgte Utgivelser[rediger | rediger kilde]

På norsk
  • Europeisk islam : å være muslim i Vesten (2009), ISBN 8202289157. Originalt utgitt som To be a European Muslim : a study of Islamic sources in the European context (1999).
  • Islam og friheten (2009), ISBN 8202289157. Originalt utgitt som Islam e libertá (2008).
  • Mangfoldets filosofi : en søken etter mening (2010), ISBN 978-82-02-30487-4. Originalt utgitt som The quest for meaning : developing a philosophy of pluralism (2010).
På engelsk

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «List: the 100 leading intellectuals» (engelsk). The Guardian. 23. juni 2008. 
  2. ^ Hussey, Andrew (21. juni 2004). «NS Profile - Tariq Ramadan» (engelsk). New Statesman. 
  3. ^ Eriksen, Trond Berg (2. mai 2010). «Globalisert babbel». [død lenke]
  4. ^ Hoogstad, Mark (16. april 2009). «Dutch City Rules 'Euro Islam' Proponent Is not Homophobic» (engelsk). Der Spiegel. 
  5. ^ Newman, Melanie (2. september 2009). «Sacked Muslim scholar to sue Dutch university» (engelsk). Times Higher Education. 
  6. ^ Castello, Claudio (25. august 2009). «Islamekspert avskjediget fra universitetsjobb i Nederland». Utrop. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]