Tariq Ramadan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tariq Ramadan
Tariq Ramadan Profile Image.png
Født26. august 1962 (57 år)
Genève[1]
Far Said Ramadan
Søsken Hani Ramadan
Utdannet ved Al-Azharuniversitetet, Université de Genève
UtdannelseMastergrad i filosofi og fransk litteratur
Ph.D i arabisk og islamvitenskap
Doktorgradsveileder Reinhard Schulze
Beskjeftigelse Islamforsker, teolog, filosof
Nasjonalitet Sveits, Egypt

Tariq Ramadan (født 26. august 1962 i Genève) er en sveitsisk professor i islamstudier, som er blitt omtalt som en av de viktigste intellektuelle i vår tid.[2] Han er mest kjent for sitt reformarbeid innenfor islam, og sitt brobyggerarbeid mellom islamsk religion og vestlig kultur, som han ikke ser noe grunnleggende motsetningsforhold mellom. I tillegg til sitt professorat i kontemporære islamstudier ved Universitetet i Oxford, er Ramadan gjesteprofessor ved en rekke universiteter, og leder den Brussel-baserte tenketanken European Muslim Network.

Ramadan har engasjert seg i arbeidet med å integrere islam i Europa, og har blitt omtalt som islams Martin Luther.[3] Samtidig er han en omstridt person og har blitt beskyldt for å tale med to tunger.[4] Under sitt konsulentarbeid for flerkulturell dialog i Rotterdam i 2009, ble han for eksempel beskyldt for å komme med homofobe uttalelser på arabiskspråklige kassetter, men en gjennomgang av kassettene viste at det ikke var grunnlag for beskyldningene.[5] Senere samme år ble han oppsagt både fra konsulentjobben og fra stillingen som gjesteprofessor ved Erasmus Universiteit Rotterdam. Begrunnelsen da var imidlertid at han hadde et «indirekte forhold til det iranske regimet» som programleder for «Islam og livet», et debattprogram på den engelskspråklige, statsfinansierte iranske TV-kanalen Press TV.[6] Oppsigelsen ble av andre universitetsansatte kritisert for å være politisk motivert.[7]

I kjølvannet av #metoo-bevegelsen har Ramadan blitt anklaget for mange tilfeller av seksuell trakassering og voldtekt. Oktober 2016 beskyldte den muslimske forfatteren og feministen Henda Ayari ham for å ha voldtatt henne på et hotellrom i Paris i 2012. Ayari fortalte den samme historien i boken J'ai choisi d'être libre, utgitt i november 2016. Men da uten å navngi Ramadan. Ayari hevdet hun holdt det skjult så lenge grunnet frykt som følge av trusler fra Ramadan. Han er i tillegg beskyldt for voldtekt av en 42 år gammel muslimsk konvertitt på et hotell i Lyon i oktober 2009. Etter at Ayaris anklage mot Ramadan ble kjent, har det kommet mange anklager om trakassering mot Ramadan i sosiale medier og franske aviser. Tilsammen fem kvinner har anklaget ham for voldtekt. Anklagene førte til at han høsten 2017 ble suspendert fra sin stilling ved Universitetet i Oxford. Februar 2018 ble han varetektsfengslet og siktet for to voldtekter.[8] Etter først å ha benektet enhver seksuell relasjon til de to første som anklaget ham, innrømmet han senere å ha hatt seksuelle forhold med dem etter å ha blitt konfrontert med beviser.[9] Oktober 2018 hevdet Ramadan at han hadde hatt relasjoner som lignet på sexspill av den underdanig-dominerende typen. Han hevdet videre at det alltid foregikk på en samtykkende og vitende måte.[10] September 2018 startet etterforskning mot Ramadan for voldtekt av en sveitsisk kvinne i Genève i 2008.[11]

Ramadan er barnebarn til Hassan al-Banna, grunnleggeren av Det muslimske brorskapet, noe han har fått lide under i debatter. «Som barnebarn av grunnleggeren av Det muslimske brorskap var jeg per definisjon farlig» skriver han i Islam og friheten (2009).

Ramadan er gift og har fire barn.

Ramadan fikk påvist multippel sklerose i 2006.[9]

Utvalgte Utgivelser[rediger | rediger kilde]

På norsk
 • Europeisk islam : å være muslim i Vesten (2009), ISBN 8202289157. Originalt utgitt som To be a European Muslim : a study of Islamic sources in the European context (1999).
 • Islam og friheten (2009), ISBN 8202289157. Originalt utgitt som Islam e libertá (2008).
 • Mangfoldets filosofi : en søken etter mening (2010), ISBN 978-82-02-30487-4. Originalt utgitt som The quest for meaning : developing a philosophy of pluralism (2010).
På engelsk

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014
 2. ^ «List: the 100 leading intellectuals» (engelsk). The Guardian. 23. juni 2008. 
 3. ^ Hussey, Andrew (21. juni 2004). «NS Profile - Tariq Ramadan» (engelsk). New Statesman. 
 4. ^ Eriksen, Trond Berg (2. mai 2010). «Globalisert babbel». [død lenke]
 5. ^ Hoogstad, Mark (16. april 2009). «Dutch City Rules 'Euro Islam' Proponent Is not Homophobic» (engelsk). Der Spiegel. 
 6. ^ Newman, Melanie (2. september 2009). «Sacked Muslim scholar to sue Dutch university» (engelsk). Times Higher Education. 
 7. ^ Castello, Claudio (25. august 2009). «Islamekspert avskjediget fra universitetsjobb i Nederland». Utrop. 
 8. ^ Aldridge, Øystein (2. februar 2018). «Oxford-professor Tariq Ramadan fengslet og mistenkt for to voldtekter». Aftenposten. 
 9. ^ a b Nanji, Noor (21. april 2018). «Tariq Ramadan admits relationship with rape complainant». The National. 
 10. ^ Bogacz, Natasza (30. oktober 2018). «Islam-professor innrømmer SM-sex». Utrop. 
 11. ^ Chrisafis, Angelique (31. oktober 2018). «Tariq Ramadan admission sparks fresh row over rape claims». The Guardian. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]